kayıt

türban

  1. 1
    bir çok yabancı dilde baş örtüsü yerine kullanılan kelime. kadınlara özgü bir nesne değildir, erkekler de kullanabilir. (bkz: afganistan) ülkemizde bir baş bağlama çeşidini tanımlamak için kullanılır.
    #29572 gitbasimdanaysel | 14 yıl önce
     
  2. 2
    başörtüsü ile arasında fark vardır diyen akp ve sempatizanlarının başlarını örtme biçimi olarak da tanımlanabilir. benim anneannem de başı örtüsüz dışarı çıkmazdı ama dsp´den başkasına da oy vermezdi. basit bir genelleme ile; türban, akp ile ülkeye yerleşmiştir.
    #29618 isinylmz | 14 yıl önce
     
  3. 3
    türk kültüründen cok arap kültürünün simgesidir, bu yüzden de dini simgeden cok siyasi simge görünümündedir. kılıçdaroğlu'nun chp'nin basına gelmesiyle birlikte bu sorunun çözülerek muhafazakar siyasetçilerin önemli dayanaklarından birinin ellerinden alınması politikası benimsenmiştir ki ben de katılıyorum.
    #29635 fingolfin | 14 yıl önce
     
  4. 4
    kesin siyasi simgedir damgası yemiş bir olgudur.
    #29661 abonededi | 14 yıl önce
     
  5. 5
    siyasi olsa ne olur, dini olsa ne olur demekten neden bu kadar çekindiğimizi anlamadığım.
    #30070 pascal ciburnika | 14 yıl önce
     
  6. 6
    dini olsa hak olur, siyasi olsa kamplaşma olur dediğimdir.
    #30071 burocknroll | 14 yıl önce
     
  7. 7
    ampul, üç hilal ya da altı ok rozetiyle okula gidince de siyasi oluyorken, kolunda ali dövmesi varken de siyasiyken bu dava, neden sadece kafada kamplaşmalara neden oluyor hala anlamadığım.
    #30073 pascal ciburnika | 14 yıl önce
     
  8. 8
    dini mi yoksa siyasi simge mi olduğu ayrımının henüz yapılamadığı kavramdır. bu sebepten ona karşı olan yaptırımlar kimi zaman diğer siyasi simgelerle (yeşil parka vb..) kimi zamansa diğer dini olgularla (ali dövmesi vb..) karıştırılmaktadır. sorun tam tanımlanamamıştır ki çözümün tanımlanması beklenilebilsin.
    #30075 burocknroll | 14 yıl önce
     
  9. 9
    kemal kılıçdaroğlunun çözeceği sorundur
     
  10. 10
    besbelli bir siyasi simgedir. türban özgürlüğünü savunmak cahilliğin en önünde saf tutmaktır. tamam kardeşim sen özgürlük falan diyosun da, bu türban olayını savunanların amacı özgürlük değil ki. cahil bir kesim var onlar özgürlük olduğunu söylüyorlar ama onlar da birgün anlayacaklar elbet işin aslını...
     
  11. 11
    bir sorun değildir. sorun da budur zaten, bir sorun gibi karşıya alınıp çözülmeye çalışılması*. "kimseye seni sevmedim, böyle gelme" diyemez bu devlet. hassasiyet gösterdiği şeyleri de vatandaş üstünden çözemez. velev ki amaçları farklı türbancıların, bu neyi değiştirir. benim sınıf arkadaşım kapıda utana sıkıla saçını açmak zorunda kalıyorsa, bu yanlıştır. bu kadar, bitti. insansa en çok değer verdiğimiz şey, o halde onun hassasiyetleri her şeyden üstündür. merak ediyorum, pkk'yı kırdırmak için hizbullah'a her türlü desteği veren devlet, bugün dünden daha fazla mı hassas bu konuda. eğer okulda başı kapalı birilerini görüyorsan ve bu sana rahatsızlık veriyorsa, kendi risiyver ayarlarınla oyna bence, benimkilerle değil. mesela yarın sakal bir siyasi simge haline gelse ve sakal kesme zorunluluğu getirilse, ben bu sakallarımı kesmeyeceğim. bu ikiyüzlü uygulama karşısında benim gibi mağdur olan ve harekete geçmeye çalışan herkesle de birlikte olacağım. devlet artık, benim saç, tırnak uzunluğum, giydiğim kıyafet, ne kadar atatürkçü olduğum gibi fasaryalarla ilgilenmekten vazgeçip biraz daha derine inse ve midemin durumundan sorumlu olduğunu da hatırlasa, etin 33 lira olduğunu bir görse, 600 lira'yla ev geçindirilemeyeceğini, satarak bir bok olmayacağını, bir anlasa da önümüze bakabilsek. hem sakallıyım, hem komünistim, hem cemaatçiyim, hem türbanlıyım, hem eşcinselim, hem mustafa balbay'ım, hem ergenekoncu değilim. hem atatürkçü değilim, hem darbeci değilim, hem islamcı da değilim, üstelik düşünce suçu işliyorum mütemadiyen. aklıma mukayyet olamıyorum devlet amca. artık bana aynı soruyu sormaktan vazgeç, maveraünnehir nereye dökülür, bilmiyorum.

    (bkz: meçhul öğrenci anıtı)
    #30080 hao jiu bu jian | 14 yıl önce
     
  12. 12
    bir bireyin her türlü kıyafetiyle okuluna girebilmesi elbette hoş olurdu ancak bu ülkede düzen böyle işlemiyor. kim ne derse desin istediği kadar özgürlük yandaşlığı yapsın mesele kesinlikle özgürlük değil. bu bir düzen savaşıdır. niyet apaçık ortadadır. sadece inancından dolayı türban takan insanlar da kurunun yanında bulunan yaştır.
     
  13. 13
    türban yasağının kalkmasıyla ilgili ülkenin şahane karışık gündemi çerçevesinde melih pekdemir bir yazı yazmıştı; özgürlükçüyüz ama salak değiliz başlıklı. ertesinde odtüde aynı sloganla eylemler yapıldı, boğaziçinden cevap geldi özgürlükçüyüz ama özgürlükçüyüz diye. demek istediğim herhangi bir şeyin ne kadar özgür, tam olarak nerelerde özgür, neye göre özgür olduğunu tartışıyoruz. hala hayat bilgisi derslerinde birinin özgürlüğü diğer kimseninkinin başladığı yerde biter tanımlarından fırlamış gibiyiz. ama bu kısır döngü ve feci halde kafası karışık ülkenin içinde bariz bir ötekileş-tir-me var, gitgide kutuplar keskinleşiyor ve taraf olman bekleniyor. evet hayır sorularının keskin cevapları yok ama bekleniyor. özgürlükçü müsün evet, türban özgürlük değil midir; hmm kem küm. her sözcüğe başka anlamlar yüklemişiz. bence türban özgürlüktür, evet; siyasi bir simgeyse de siyasi anlamda özgürlük çoğulculuktur. ama bir yanda küresel, neoliberal politikalara uyum sağlamaya çalışırken diğer yandan katı muhafazakarlığını koruyan ortada kalmış, şaşırmış bir türkiye için ne kadar doğrudur bu tartışmalar, bilemiyorum. çünkü ben taraf olamıyorum artık; hmm bertaraf mı dedi biri o bile sanki yeğdir.
    #30083 geist | 14 yıl önce
     
  14. 14
    bazı güçler, hedef aldığı ülkeler esas sorunlarını görmesin, onlara yoğunlaşamasın diye yapay sorunlar çıkartırlar o ülkeye. türban tartışmaları da bu cinsten gözüküyor benim gözüme. gelgelelim, bu sorun çıkartıcılar alanlarında o kadar ilerlemiş ki, çıkardıkları bu yapay sorunlarla rejim değiştirmeyi bile başarmışlar. komşumuz olan ülkede, önceki rejim olan şahlık rejimini protesto etmek için giydikleri çarşafları bugün çıkarabilmek için ölüyorsa, ölümü göze alıyorsa insanlar, 'türban sorun morun değil arkadaş' diyerek, görmezden gelerek, ötelenerek, bu mevzuyu aşabileceğimizi, bize faydalı olan tarafa yürüyebileceğimize inanmıyorum.
    #30090 gitbasimdanaysel | 14 yıl önce
     
  15. 15
    kamu alanlarında kullanılmaya başlanırsa oluşacak sorunlardan kimin sorumlu olduğunu merak ettiğim hededir. Örneğin hakim tarafsız olmalıdır başı örtülü hakim olması sizce de garip olmaz mı ya da türk hukukuna eskisi kadar güveniniz kalır mı. Çok dertliyim be sözlük anlıyorsun değil mi
    #30743 w4rdoom | 14 yıl önce