kayıt

kemalizm

  1. 2
    faşizmin güler yüzüdür.
    #25029 hampartzum | 14 yıl önce
     
  2. 5
    aydınlık türkiye'nin ilerici ideolojisidir. ülkeyi köhneleşmiş bir bataktan kurtarıp modern bir cumhuriyet kuran akımdır. demokrasiyi bu topraklara aşılayan bu aşıyı da hep diri tutan görüştür. ne yazık ki zamanla kemalist olduğunu söyleyen kişiler bahsettikleri ideolojiyi yanlış temsil ettikleri ve özümseyemedikleri için bu düşünce sistemi bugün alabildiğine eleştirilmektedir. ayrıca bu düşünceyle sıkıntısı olan insanlar örnek vermek gerekirse 80 dönemi için kemalist olduğunu söyleyen iktidara karşı kemalist olduğunu söyleyen askerin darbe yapması sonucunda, bakın kemalistler darbe yapıyor gibi garip çıkarımlara varabilmektedirler.

    kemalizm aydınlanmanın köyden kente olacağına söylediğinde burjuva ve ortaçağ zihniyetinin, salt liberalizm olmamalı gerektiğinde devlet de ekonomiyi büyütmeli dediğinde liboşların, toprak reformu olmalıdır köylü ağanın zulmünden kurtulmalıdır dediğinde feodal beylerin, kılık kıyafet ve benzeri ilerici atılımlarla o günkü gericilerin, bugünkü ilericilerin(!)* tepkisini çekmiştir. sadece tepki çekecek birçok şey yaptığını kabul etsek dahi aslında onun statükoya ne kadar uzak bir anlayışta olduğunu çok rahat kavrayabiliriz. zira kemalizm birçok ideolojinin aksine kendisini devrimcilik gibi bir yenilenme anlayışı içinde tazelemektedir.

    bugün kendini özgürlükçü olarak tanımlayanlar ne yazık ki bu düşünceyi kemalizmden ödünç aldıklarını unutuyorlar. kemalizm özgürlüğün, eşitliğin, kardeşliğin ve barışın anavatanı, türkiye'yi hayal edilenden çok öteye götürebilecek potansiyele sahip bir çağdaşlaşma projesidir.
    #30184 burocknroll | 14 yıl önce
     
  3. 6
    özgürlüğün, eşitliğin, kardeşliğin ve barışın ideolojisiymiş. anadoluyu, o bin renkli güzel anadoluyu türkleştirmek, tektipleştirmek isteyen bu ideoloji değil miydi? daha düne kadar kürtlerin dilini, kültürünü, her şeyini yasaklayan; tunceli'ye bombalar yağdıran bu ideoloji değil miydi? insanların ibadetine, dinine, hatta giyimine kuşamına, saçına, başına karışan bu ideoloji değil miydi? bu mudur özgürlükçülük, kardeşlik, barış? darbeye karşı ağız dolusu küfürler sallayıp, darbe karşı anayasaya hayır diyenler değil midir bu ideolojinin kuyrukçuları? hala bu ideolojiyi savunanlar kendileriyle çeliştiklerinin farkındalar mı?

    tanım: yavaş yavaş devletten tasfiye edilmekte olan köhne ideoloji.
    #30185 kundi | 14 yıl önce
     
  4. 15
    (bkz: resmi ideoloji)
    #47734 brazzerstaki kel | 13 yıl önce
     
  5. 18
    atatürk'e tapınmaya dönüşen ideoloji.
    #55998 herhaltamaydonoz | 11 yıl önce
     
  6. 1
    kemalist olduğunu söyleyenlerin, hakkında hiçbir şey bilmediği bir düşünce sistemidir. sadece çarşaflıya bok atarak, laiklik elden gidiyor naraları atarak temsil etmeye çalışılan bir sistemdir. atatürk ü sürekli överler. halbuki atatürk: "beni övme sözlerini bırakınız, gelecek için neler yapabiliriz, onları söyleyiniz." demiştir.
     
  7. 10
    bir anglo-sakson icadıdır. aslında sistemleştirilmiş bir ideoloji değildir. o yüzden tatırmanın yararı da yoktur. çünkü aslında neyi tartıştığınızı bilmiyorsunuz. aslında ben kemalistim diyen adamların kitaplarını, kadrolarını, siyasetlerini ve hatta darbelerini tartışıyorsunuz. adolf hitler kendini nasyonel sosyalist olarak tanımladığı için yahudi soykırımı'nın suçlusu marx olamaz değil mi?* bu kadar da uç anlatmazsak, anlamazsınız. şimdi bir de ona bok atmayın.
    #30272 pascal ciburnika | 14 yıl önce
     
  8. 9
    ne değişti ki söylemlerde ne kadar güncel kemalizm. milliyetçilik mi kaldı veya halkçılık? niceliksel değil niteliksel bir zaman algısı bahsettiğim; kemalizmin günün şartlarına uymaması ancak hala takılmış duran plakların martaval okuması. ha bir de devletçilik. üzerinde onlarca millet yaşayan topraklara, devletçilik dayatılması. bir durup düşünün. tabularınızı yıkmanın zamanı gelmedi mi ama doğru ya; "ne mutlu türküm diyene- amin"(!)
    #30270 kundi | 14 yıl önce
     
  9. 16
    bazı kavramların tek bir tanımının olması imkansızdır. bazı kavramlar kişiden kişiye değişir ve aslında hepsi bir yönünden doğrudur. mesela (bkz: milliyetçilik)
    kimine göre vatana hizmet etmektir,kimine göre bir milletin varlığını savunmasıdır vs. kemalizmde böyledir. temel anlamı atatürkü anlamak ve onun yolundan yürümektir. herkesin farklı farklı atatürkü yorumlandığını düşünürsek farklı farklı tanımlar çıkmasıdır doğaldır. hepsinden önemlisi özünü anlamaktır. o da akıl ve bilimdir.
    #55916 calculus | 11 yıl önce
     
  10. 17
    ülkede tam anlamıyla bir liberal yapıyı isteyen ve kendini vahşi kapitalizmin çarklarında hayal eden, emperyalizme hizmet etmeyi kendine ahlak edinmiş, yobazlaşmış kişiler tarafından yönetilmeyi seçen, her türlü olayı dine bağlayıp insanları bel altından vuran, über özgürlükçü olduğunu savunup insanları fişlemeyi ve hedef göstermeyi kendine şiar edinmiş, 100 yıl önceki kamalizmi diktayla suçlayıp 10 yıllık akpnin yaptıklarına, bütün otoriterleşme eğilimlerine göz yuman, ayrıca dönemin şartlarını bilmeden 5 yaşındaki çocuk gibi "banane ya banane öyle işte öyle işte" der gibi papağan gibi aynı şeyleri tekrarlayarak kemalizmi bitirebileceğini sanan kişilerle tartışılmaması gereken konudur. çünkü tartışmalar uzlaşmak için yapılır. siz onu ikna etmeye çalıştıkça o sizi kandırmaya çalışır çünkü kendisi de kandırılmıştır. ayrıca günümüzün en büyük eksikliği kemalizmi adam gibi eleştirebilen insanların eksikliğidir. merak edilmesin, eğer türkiye yeniden bir aydınlanma çağına girecek ve bilinçli bir topluma dönüşecekse bu kemalizm veya türevi bir aydınlanma ideolojisi ile mümkün olabilecektir. bir de allah aşkına her kemalistim diyene inanılmasın ahmet taner kışlalı, uğur mumcu gibi insanlar referans alınsın eleştirilirken.
    #55950 kaleydoskop | 11 yıl önce
     
  11. 3
    tamamen atatürk'ün ilkelerini uygulayan insanların siyasi görüşüdür.. ve atatürkçülük'le karıştırılmaması gereken bir terimdir..
    #26507 mt2atakan | 14 yıl önce
     
  12. 4
    modası geçmiş bir tabudur. ancak görülmektedir ki, kemalist statüko yavaş yavaş sarsılmakta ve yerini daha özgür, daha yumuşak ve katlanılır akımlara, görüş ve ideolojilere bırakmaktadır. türkiye hem küreselleşen dünyaya ayak uydurmakta hem de elinden geldiğince kendi değerlerini; dil, din, milli kimlik vs. korumaya çalışmaktadır. şu aralar umut hiç olmadığı kadar vardır. en son anayasa değişikliği ile yargı kemalist diktadan kurtularak özgürleşmeye başlamıştır. asker bile bir durup düşünmeye başlamıştır. gün yakındır ki kemalizm diktası bu ülkede demokratik taleplerin önünde daha fazla duramayacaktır. kemalizmin karşısında büyüyen güç; milletin gücü, ses; çağın sesidir. kemalizmin bu ülkeden tasfiyesi o milletin isteği ve çağın gerekleriyle tez zamanda gerçekleşecektir diye umalım.
    #30182 kundi | 14 yıl önce
     
  13. 12
    atatürk'ün kemalist olduğunu düşünen insanları doğurmuş akım.
    #38319 w4rdoom | 13 yıl önce
     
  14. 20
    (bkz: kamalizm )
    #72881 trolleybus | 11 yıl önce