kayıt

kemalizm

  1. 5
    aydınlık türkiye'nin ilerici ideolojisidir. ülkeyi köhneleşmiş bir bataktan kurtarıp modern bir cumhuriyet kuran akımdır. demokrasiyi bu topraklara aşılayan bu aşıyı da hep diri tutan görüştür. ne yazık ki zamanla kemalist olduğunu söyleyen kişiler bahsettikleri ideolojiyi yanlış temsil ettikleri ve özümseyemedikleri için bu düşünce sistemi bugün alabildiğine eleştirilmektedir. ayrıca bu düşünceyle sıkıntısı olan insanlar örnek vermek gerekirse 80 dönemi için kemalist olduğunu söyleyen iktidara karşı kemalist olduğunu söyleyen askerin darbe yapması sonucunda, bakın kemalistler darbe yapıyor gibi garip çıkarımlara varabilmektedirler.

    kemalizm aydınlanmanın köyden kente olacağına söylediğinde burjuva ve ortaçağ zihniyetinin, salt liberalizm olmamalı gerektiğinde devlet de ekonomiyi büyütmeli dediğinde liboşların, toprak reformu olmalıdır köylü ağanın zulmünden kurtulmalıdır dediğinde feodal beylerin, kılık kıyafet ve benzeri ilerici atılımlarla o günkü gericilerin, bugünkü ilericilerin(!)* tepkisini çekmiştir. sadece tepki çekecek birçok şey yaptığını kabul etsek dahi aslında onun statükoya ne kadar uzak bir anlayışta olduğunu çok rahat kavrayabiliriz. zira kemalizm birçok ideolojinin aksine kendisini devrimcilik gibi bir yenilenme anlayışı içinde tazelemektedir.

    bugün kendini özgürlükçü olarak tanımlayanlar ne yazık ki bu düşünceyi kemalizmden ödünç aldıklarını unutuyorlar. kemalizm özgürlüğün, eşitliğin, kardeşliğin ve barışın anavatanı, türkiye'yi hayal edilenden çok öteye götürebilecek potansiyele sahip bir çağdaşlaşma projesidir.
    #30184 burocknroll | 14 yıl önce
     
  2. tümünü gör