kayıt

demokrasi paradoksu

  1. 2
    gerçek bir teorik paradokstur. sistem, herhangi bir düşünce biçimini açıktan yasaklamaya başladığı anda demokrasi olmaktan uzaklaşacaktır. kendisine karşıt düşünceleri bastırmadığı sürece de var olamama tehlikesi ile karşı karşıyadır. yeterince serpilen karşıt düşünceler ise sistemi mutlaka yıkacaklardır.

    paradoksun çözümünü teorik düzlemde değil, pratikte aramak lazım gelir: demokrasi için, demokratik kültürü benimsemiş bir toplum gerekir. çoğunluğu demokratik düşünce ve davranış pratiklerine sahip bir toplumda demokrasi karşıtı düşüncelerin tek tük ortaya çıkmasının ve ifade edilmesinin herhangi bir sakıncası yoktur, haliyle yasaklanması da gerekmez.

    türkiye'nin en büyük problemlerinden birisi demokratik kültürün ülkemiz insanlarınca yeterince anlaşılmamış ve içselleştirilmemiş oluşudur. bu toplum yapısı ile de gerçek bir demokrasi olmak olası değildir. demokrasi olamayan sistemimizde de haliyle oyunun kuralları da onun kuralları değildir. size hayat hakkı tanımayan düşüncelerin yayılmasına seyirci kalmak, mevcut durumda intihardır.
    #93390 Sweeny Todd | 10 yıl önce
     
  2. tümünü gör