kayıt

saygı duruşunda ayağa kalkmayanların kafasına sıkmak

  1. 7
    10 kasım'da istanbul'da bir otobüste vuku bulan tehdit cümlesi.

    biz diyoruz ki faşizm kötüdür. iyi değildir. tukakadır. sonra bizim gibi düşündüğünü sandığımız birisi çıkıyor diyor ki ayağa kalkmayanın kafasına sıkacağız. Faşizme faşizmle karşılık verince iyilerin doğruların önüne faşizm geçiyor. böylece herkes doğru ya da yanlış düşünmesine bakmaksızın kendi fikrinin mutlak doğru olduğunu düşünüp karşısındakine kabul ettirmeye çalışıyor. bu eylemin adı ne? faşizm. böylece faşizm faşizmi doğuruyor.

    halbuki genelde savunulan fikirlerin ya da sistemlerin rengi beyaz değil, gridir. yani mükemmel fikir ya da sistem yoktur. Her fikrin ve düşüncenin kusurlu yanları vardır. En basitinden bir fikre her insanın katılmadığı gerçeği o fikrin renginin beyaz değil de gri olmasına yeter. Bir fikrin beyaz olduğunu iddia etmek faşizmdir. gri olduğunu kabul etmek diyalog, uzlaşma ve özeleştiriyi beraberinde getirir. yani karşıt fikirlere ne kadar eleştirel yaklaşıyorsak kendi fikirlerimize de aynı derecede eleştirel olmalıyız.

    Benim on yıl önceki düşüncelerimle şimdikiler bir mi? hayır mk. aynıysa sıkıntı vardır zaten. madem ki değişiyor, değişen şeyi körü körüne savunmak doğru değil. herkes gerçekte geçici olan fikir yapılarını körü körüne savunursa, aslında zaman içinde tek değişmeyen şey, geçici bir fikri körü körüne savunmak olur. bu neye yol açar? faşizme.

    çok utanıyorum.


     
  2. tümünü gör