kayıt

maden işçilerinin ölümünden siyaset yapmak

  1. 7
    Size bir hikaye anlatacağım. Acı bir hikaye..

    Ülkenin birinde pek çok kömür madeninin olduğu bir bölge varmış. Bu bölgedeki insanlar geçimlerini madencilik yaparak kazanıyorlarmış. Madencilik zamanında devletin üstlendiği bir işken o dönemde madenler şirketlere kiralanıyormuş.
    Bu devletin başında halkının en az yarısının çok sevdiği bir başbakan geçmiş. Bu başbakan o kadar çok seviliyormuş ki bu insanlar tarafından, çevresindeki insanların ve kendisinin yaptığı görevi kötüye kullanmaları halk görmezden geliyormuş. Hani hikayenin başında bahsettiğimiz kömür madeni ocakları var ya, işte o madenlerin bir kısmı yapılan ihaleler sırasında belli şirketlere verilmiş. Bu şirketler başbakana verdiği düzenli rüşvetler sayesinde denetlenmiyormuş. Bu yüzden kayıtsız ve sendikasız pek çok insan çalıştırabiliyorlarmış. Hatta bazen çocuk işçiler de çalışıyormuş bu madende.

    Sonra bir gün madenlerden birinde bir patlama olmuş. Patlama sırasında o madende çalışan kayıtlı ve kayıtsız işlerin büyük çoğunluğu göçük altında kalmışlar. Söylenene göre 800'den fazla insan. Yarısından fazlası sağ olarak çıkartılmışlar, ama yaşadıkları şok çok büyük olmuş. 302 tanesi ise çıkarıldıklarında cansızmışlar.

    Bu ülkenin başbakanı madenci ölümlerini meşrulaştırmak için 'Bu işin fıtratında var' demiş. 1900'lerin başlarında Amerika ve İngiltere'de olan kazaları örnek göstermiş. 3. Dünya ülkeleriyle bir olan madencilik ölüm istatistiklerinden bahsetmemiş bile ya da dünya madencilik devi Almanya'nın neredeyse bir asırdır bu alanda hiç ölüm vermediğini söylememiş.

    Ve bu ülkede insanlar başbakanlarının söylediklerini alkışlamışlar. Ölenleri için fatihalar okumuşlar. Çünkü ellerinden başka ne gelir bilmiyorlarmış.

    Göçükteki insanların sayısı tam bilinmediği halde göçüğün kaç kişiye daha mezar olduğu bilinmeden duvar örmüşler kapılara. Birileri içeride kaç tane kayıtsız işçi çalıştığı bilinmesin istiyormuş.

    Düşünsenize, insanların üzülmesi mevzusu falan değil de, cidden insanlar 'bu işin fıtratında ölüm var.' deyip hiç seslerini çıkarmasa... Madenci haklarını aramasalar.. Bu işin fıtratında olan ölümlere bizim yapabileceğimiz bir şey yok deseler. Kayıtsız, sendikasız çalışmak da bu işin fıtratında var deseler. Hükümetin bazı şeyleri görmezden gelmesi de bu işin fıtratında var... Rüşvet, adam kayırma vb bu işin fıtratında var...
    Biraz garip olurdu sanki...
    Biraz ruhsuz olurdu.

    Kimsenin acısı bir diğerinden daha az değil. Kimsenin derdi ülkeyi daha kötü bir yer haline getirmek değil. Acıyı yaşamanın birden fazla yolu var. Protesto da bir yol, üstelik haksızlıklara karşı mücadele için iyi bir yol.

    Umarım gün gelir de protesto yapmanın değil, protestoya polis müdehalesi garip karşılanır güzel ülkemde. Ki insanlar seslerini daha rahat duyurabilsinler.
    #82367 firtina | 10 yıl önce
     
  2. tümünü gör