kayıt

iron man 3

  1. 2

    -- spoiler --


    Filmi gittim izledim nihayet ve oldukça başarılı buldum diyebilirim. özellikle Tony'nin karakterinin en çok derinleştirildiği film bu olmuş oldu. Daha öncesinde "silah tüccarı iken ibret alıp kötüleri avlayan" şeklinde gördüğümüz Tony Stark imajının çok, çok ötesine geçilmiş. Korkuları, çaresizliği, acemiliği her yanından taşıyordu ve bu da karakteri, "belli bir misyonu yüklenmiş" karton karakter olmaktan çok öteye taşıyor. Iron Man 3'ün en büyük başarısı da buydu. Öte yandan filmin güzel yaptığı bir diğer şey de Extremis'ti. Çizgi romandan aktarılmış paneller bile vardı. Ama Maya Hansen'in Tony'ye satış yapmasını, çizgi romana benzer şekilde uyarlamak yerine farklı bir yorumla görmeyi isterdim. Baş kötü Killian ise finaldeki boss fight sahnesine kadar oldukça iyi ve çok yönlüydü. Motivasyonunu anlayabiliyorduk, planlarını görebildik, elindeki gücü kullanmayı bilen birisini izledik. Ama finalde gerçekten o boss fight sırıtıyordu. Yani extremisi yiyen herkes patlamayla falan ölüyor ama iş baş kötüye gelince adam ağzından alev bile çıkarabiliyor (ama sevdim o olayı * ). Ne yani bütün herkes marketten hazır extremis alıyordu da, killian'ınki köy yapımı mıydı?

    Filmin en acı yanı Mandarin hakkında diyecek bir şeyim yok doğrusu. Gerçek kimliği açığa çıktıktan sonra söylediği hiçbir şeye dikkatimi veremedim. O derece hayal kırıklığıydı benim için. Filmden önce aramızda konuşurken, acaba yüzüklerin büyüleri kullanılacak mı kullanılmayacak mı diye tartışıyorduk. Yüzükler bile 1 sahnede gözüktü, bırakın gücü falan *

    Ama buna inatla yüklenmenin de lüzumu olmadığını düşünüyorum. Bütün filmleri kitap uyarlaması olan Stanley Kubrick "eğer bir kitabı bire bir aktaracaksam, ne anlamı var ki, alın kitabı okuyun. Uyarlamada farklı yorumlar da olmalı" şeklinde bir söz söyler. Bu bağlamda düşününce Mandarin karakterinin böyle kullanılmasını çok da hor görmemek gerek. Mandarin'i çizgi romanın bire biri olarak görmek istiyorsak açıp çizgi romanı okuyabiliriz istediğimiz zaman *. Ha, evet 3 Mayıs'a kadar insanları Mandarin'le gaza getirirseniz, elinizde patlar. Ama bundan 1-2 sene sonra filmi yeniden izlediğimizde, bunun bizi çok da rahatsız edeceğini sanmıyorum.

    Nihayetinde ben filme eğlenmek, keyif almak için gittim. Her şeyden ötesi bu bir süper kahraman filmi, en başta da bu yüzden ilk beklentimiz keyif almak olmalı. Ben inanılmaz keyif aldım, ama sinema tarihinin en berbat uyarlama karakteri kim derseniz hiç düşünmeden mandarin derim. Sen ne güzel villain'ınımızdın mandarin amca!


    -- spoiler --

    #67114 the riddler | 11 yıl önce
     
  2. tümünü gör