kayıt

kürtaj

  1. 6
    kürtaj veya daha doğru tabiriyle "küretaj" genel anlamda rahim içindeki gebeliğin boşaltılması demektir.

    kürtaj yalnızca gebeliği sonlandırmak için kullanılan bir yöntem değildir. düşük yapan kişilerde rahim içinde eğer gebeliğe ait parçalar kaldıysa bunları temizlemek için, tanı koymak için, tedavi için de yapılabilir.

    küretaj aslında bir anlamda rahim içinin temizlenmesidir. Örneğin gebe olmayıp uzun süreli ve fazla adet gören kadınlara da küretaj gerekebilir. buradaki yapılan işlemin adı tanısal amaçlı dır. yapılan küretaj sonrası kanama kesilir ve alınan rahim içi dokusu patolojiye gönderilerek kanamanın nedeni araştırılır. bu şekilde veya nadiren rahim içerisindeki küçük polip benzeri oluşumların alınması amacıyla küratal tedavi amacıyla da yapılabilir.

    gebelik tahliyesi amacıyla yapılan kürtajlarda yasal sınır ülkemiz için "son adet tarihinden itibaren 10 hafta"dır. son adet tarihi son adetin ilk günüdür. gebelik bu gebelik haftasının daha üstünde ise eşlerin rızası olsa bile resmi kurumlarda küretaj yapılamaz. kişi evli ise eşinin de onayı gerekirken, evli değil ise ve 18 yaşını doldurmuş ise kendi isteği ve rızası yeterlidir. yaşı 18’den küçük bayanlarda ise velinin onayı gereklidir.

    gebeliğin anne veya bebek için tıbben sakıncalı olması durumunda ise (bebeğin sakatlığı ya da annenin gebeliği kaldıramayacak kadar hasta olması durumlarında) 10 haftadan daha büyük gebelikler de sonlandırılabilir. böyle bir durumda birden fazla uzman doktorun kurul kararı vermesi gereklidir.
    #30453 pumpkin queen | 14 yıl önce
     
  2. tümünü gör