kayıt

nato

  1. 1
    kuzey atlantik antlaşması Örgütü anlamına gelen north athlantic traty organization olarak yazılan İngilizce aslındaki sözcüklerin kısaltılmış şeklidir. uluslararasında sık kullanılan bu kısaltılmış biçim artık bir kısaltma olmaktan çıkmış, kendine özgün anlamı olan bir sözcük gibi kullanılmaya başlanmıştır.

    uluslararası bir kuruluştur. birleşmiş milletler Örgütü’ne üye bazı uluslar 1949 yılında kendi aralarında yeni bir birleşme ve dayanışma örgütü kurdular. bu örgütü amerika birleşik devletleri, kanada, fransa, İngiltere, İzlanda, hollanda, belçika, İtalya, danimarka, norveç ve portekiz kurdu. daha sonra nato’ya 1952 yılında türkiye, 1954 yılında yunanistan, 1982 yılında da batı almanya ve ispanya katıldı. bugün nato’ya üye 28 ülke vardır.

    bazı aydınlara göre ise birzamanların soğuk savaşının vazgeçilmez askeri birliği olan nato, aslında komunizm ve zamanın sscb'ne karşı kurulmuş bir birliktir.şahsi fikrim olarak yeni dünya düzeninin tam ortasında kalan türkiye'nin buraya üye olması ve üyeliğini tepkisiz olarak devam ettirmesi gözden geçirilmesi gereken bir durumdur.

    ukde:gitbasimdenaysel
    #22598 melancholia11 | 14 yıl önce
     
  2. tümünü gör