kayıt

kapitalizm

  1. 11
    ""sınırsız" hiçbir şey olmadığı için; sınırsız tüketimi prensip edinmesi mümkün olmayan sistemdir."

    hö? aristo mantıgı kullanılarak birseyler kanıtlamaya calısmak üniversite ögrencisine pek yakısmıyor bence. "sınırsız diye birsey yok, ee o zaman sınırsız tüketim amaclanamaz" demek yapılan kapitalizm tanımlarından cok daha komiktir. kapitalizmin özünde tüketim yatar, insanlar ne kadar cok tüketirse şirketler daha cok para kazanır, şirketler daha cok para kazanırsa daha iyi rekabet edebilir hale gelir, şirket daha iyi rekabet ederse rakipleri saf dısı kalır, rakipler saf dısı kalırsa şirket tekelleşir, şirket tekelleşince de kendi fiyat politikasını empoze eder, ekonominin o alanını eline gecirir , daha cok kar eder falan. iktisatcı olmadıgım için tam mekanizmayı acıklayamıyorum, okuyan arkadaslardan birisi daha kapsamlı acıklama yapabilir diye düsünüyorum ama görüldügü gibi asıl amac tüketimin arttırılmasıdır, daha cok para kazanılmasıdır. sınırsız tüketime ulasılamayacak olması sınırsız tüketimin amaclanmadıgını göstermez.

    "amerika, kapitalizmin en iyi uygulandığı yerdir ve bu sayede dünya gücü olmuştur. ama amerika da yaşayan insanlar komünist gibi yaşarlar. hiç durmadan çalışırlar. çay içmek için bile vakitleri yoktur. asıl komünizm kapitalizm dir."

    amerikalılar cay iciyorlar mı bilmiyorum ama, cay icmek icin vakitlerinin olmaması işten atılmaktan duydukları korku olabilir diye düsünüyorum. benim dinledigim konusmacılar bu durumu da söyle acıkladılar: kapitalizm isci maliyetlerini düsürmek icin kenarda bir yedek isci nufüsu biriktirir, böylece isci sıkıntısı cekilmez. cünkü isci kendisinden baska birisinin ise alınamayacagını gördügünde üretimden gelen gücünü kullanır ve maasının artırılmasını yoksa üretime devam etmeyecegini söyler, bu durumun olusmasını istemeyen isveren, karının daha fazlasını paylasmak istemez cünkü, yedek isci ordusu yaratarak isciyi baskı altına alır, isciye üretime istenilen sartlarda devam etmezse isten cıkarılacagını söyler. evine ekmek götürmek zorunda olan isci de sartlara boyun eger, issizler ordusuna katılacagına sömürülmeyi tercih eder. daha somut örnegi için (bkz: en az uc cocuk). ayrıca yine aynı kisi bir ara "amerika'da bile issizlik sıfır degil" demisti, iste o sıfır olmama durumu da bu yüzden var.

    "bu da o zenginlerin ya da sistemin suçu değil; koyun sürüsünden farksız, tembel, cahil insanların suçudur. sistem herkese eşit şans verir."

    az önce acıkladıgım "yedek isci nufüsu" kavramı da bunun tam olarak, dogrudan artık daha nasıl baglarsanız, kapitalizmin sucu oldugunu göstermektedir. üniversitelere giris sisteminin parası olan insanların lehine olması da bunun kanıtıdır sanırım cünkü cahil insanların kandırılması, sömürülmesi, ezilmesi, haklarını aramalarına engel olunması cok daha kolaydır. iki yıldır yunanistan'daki üniversite genclerinin neler yaptıgını hepimiz biliyoruz, kapitalizm de biliyor.

    daha devam edecektim aslında ama sınava gitmem gerek. kesinlikle saldırgan bir uslubum yok, öyle geldiyse özür diliyorum diger yazarlardan.

    #10271 fingolfin | 14 yıl önce
     
  2. tümünü gör