kayıt

corpus callosum

  1. 1
    beynin iki lobunu birleştiren yapı. Bazı epilepsi hastalarında nöbetler beynin bir tarafından ötekine de yayılmasın diye kesilebiliyor, fakat hastalar daha az nöbet geçirerek normal hayatlarına devam edebilse de ilginç bir şeye sebep olabiliyor bu durum; beynin iki tarafı birbirinden habersiz çalışıyor.

    mesela 1960'larda bu operasyonu geçirmiş insanlar üzerinde bazı deneyler yapılmış ve sonucunda bugün herkesin bildiği sağ ve sol lob arasındaki farkları bulmuşlar.

    Deney şu: Sağlak ve solak corpus callosum'u kesilmiş hastaları bir ekran karşısına oturtup, ekranın merkezden sağda ve solda kalan bölümlerinde sırayla farklı nesneler gösteriyorlar, sağ taraflarına ise bakmadan sadece sağ el ile seçmeleri için bu gösterilen nesneleri koyuyorlar. Hastalara ne gördükleri sorulduğunda ekranın sol tarafında gösterilen nesneleri sağ elleriyle bulup çıkarabiliyorlar, fakat ne olduğunu bir türlü söyleyemiyorlar, hatta nesneyi el ile tanıyabilmelerine rağmen bazen ekranda hiçbir şey görmediklerini iddia ediyorlar. sağ tarafta gösterilen nesneleri seçmekte veya isimlendirmekte ise bir sorun yok. Sonuçta bu deneyin üzerine gidip farklı araştırmalar ile güncellenerek beynin sağ ve sol loblarının farklı görevlerde baskın olduğunu** ve ayrıca sol görsel alandan alınan bilginin sağ lobda ve aynı şekilde sağda gördüklerimizin ise sol lobda işlendiğini buluyorlar.

    ve (bkz: ders çalışırken entry girmek)
    #104126 dark matter | 7 yıl önce
     
  2. 2
    Frontal lobları bağlayan kısmına forceps minör derler.. Rostrumu vardır genusu vardır, keyiflidir
    #104155 naproksen | 7 yıl önce