kayıt

metu sözlük'e veda

  1. 1
    can sıkan ayrılık mektubu.

    içerdiği ithamlar -keyfiyete dayalı entry silme- oldukça ciddidir. diğerlerini bilmiyorum, ama son olaya birebir şahit oldum. sanatlı'nın sürekli bu tarz entryler girdiğini bilen herkes o an o entry'nin kendisi tarafından değil moderasyon tarafından silindiğini anlamışlardır. ama bir sorun vardı: silinen entry formata aykırı değildi; hakaret desek sözlükte silinmemiş benzer onlarca entry bulabiliriz, hani sözde kimseye yöneltilmemiş havaya sövülen cinsten. sanatlı kalem'in avukat olduğunu biliyorum, bu yüzden neyin hakaret olup olmadığına dair fikrine diğer yazarlarınkine göre daha fazla itibar ediyorum. neyse, kafam karışmıştı, ben de gittim bizzat sanatlı'ya sordum. yukarıda yazdığı hikayeyi özet geçti bana.

    eyyyy burocknroll,
    önünde bana göre üç yol var:

    - hiç cevap vermeyip olayı soğumaya bırakarak unutulmasını ummak: "risk budur" diyip şansını deneyebilirsin tabii ki. ama iddia edildiği gibi silinmeyi hak etmyen bir entryi sildiysen ileride muhtemelen yine yapacaksın. bir gün herkesin canını sıkacaksın, o zaman da açıklama için çok geç olacak.

    - en kısa sürede iddialara cevap vermek: şahsi tavsiyem bu, zira dediğim gibi haksız bir entry silme işlemini gözlerimle gördüm. konformizme can kurban, entry'nin silinmesinin "haklı" gerekçelerini öğrenelim ki burada gönül rahatlığı ile yazmaya devam edelim.

    - "sözlük benim kardeşim, burada böyle" demek: bu da bir ihtimal. bunu dersen de eyvallah demekten başka bir şey yapamayız, sapına kadar haklı olursun.

    bakalım sevimli kahramanımız bu durumdan kendisini nasıl kurtaracak? to be continued...

    edit: "kıza yazılma" amacıyla entry silmeye karşı algılanmaması için birkaç değişiklik yaptım. benim merakım keyfi silme var mı yok mu, bunu anlamaya çalışmak.
    #97081 Sweeny Todd | 9 yıl önce
     
  2. 2
    sözlükten ayrılma durumu.

    tanım z..tıktan sonra, olayların içeriğini tam bilmemekle ve sözlük sahibine cevap hakkı doğduğunu belirtmekle beraber genel geçer bir mantık geldi aklıma, sözlüğün sahibi bir kız olsaydı erkeklere pozitif ayrımcılık yapar mıydı? şu ana kadarki kız profili ve tecrübelerimize bakarsak zor görünüyor. fakat bir kızın isteği erkek bir sözlük sahibi/moderatör vs. tarafından haklı sebepler olmadan silinebiliyorsa işte orada toplumdaki çarpık bazı sosyal modellemelerin kurbanı oluruz. bu bir kızı mutlu etmek ya da muhabbet kurmak için bir araç olabilir fakat her araç sağlıklı mıdır tartışılır. bir kızı ya da her kızı mutlu edebilmek ve/veya muhabbet kurmaya çalışmak zorunda mıyız ya da bu hep yapıldığında, bu kız popülasyonunda nasıl etkiler bırakır bu da tartışılabilir. bu tarz saçmalıkları itusozluk denen mecrada görüp, sevmeyip, buraya gelmiş bir eleman olarak burada daha adil bir ortam olmasını dilerim. olduğundan değil de mesela yani * * *
     
  3. 3
    (bkz: olaylar olaylar)
    #97086 ismail abi | 9 yıl önce
     
  4. 4
    moderasyonun keyfiliğinden bahsedilen ve bizzat benim hedef alındığım başlıktır.

    sanatlı kalem değerli bir yazardı. ayrılmaya karar vermiş olması fazlasıyla üzücü. lakin kendi takdiridir. söylenecek bir söz yok. daha da üzücü olan ise ayrılmasına gerekçe özellikle bahsettiği entrynin silinmesi ve bunun maksatlı olarak yapıldığını düşünmesi.

    gelin hep beraber duruma göz atalım:

    fiction adlı yazarımız entrysinde (kendisi entrysini sildiği için şu an göremiyoruz 96830) ispiyon et butonunun şart olmadığını, sıkıntı görülen noktada mesaj atarak modlara durumun bildirilebileceğini yazmıştı.

    bundan bir sonraki entry ise sanatlı kaleme ait ( 96831)

    '' (bkz: ispiyon et butonunu kullanarak ispiyonlamak)
    (bkz: moderatöre mesaj atarak ispiyonlamak)
    (bkz: aynı bokun laciverdi)

    (bkz: omurgasızlık)

    (ara: beyin)
    (sonuç: 404 not found) ''

    kendisi burada "kime ne demişim? bir delil, bir iz, bir işaret var mı? yok... " diyor ama bir önceki entryi okuyan kişi bunun bir önceki yazara hakaret olduğunu rahatlıkla görebilir.

    bu sebeple o entry silinmiştir. olay aslında bu kadar net.

    şimdi buradan yola çıkıp benim, cinsiyetini biraz önce sanatlıdan öğrendiğim bir yazarla muhabbet açmak için kendisinin entrysini sildiğimi söylemesi en hafif tabiriyle aymazlık olur. İnsan karalamak bu kadar kolay değil arkadaşlar. 5 yıl önce kurduğum sözlükte böylesine çirkin ifadelere maruz kalmak inanın benim için çok acı. günlük hayatımda da sözlükteki diyaloglarımda da fazlasıyla dikkatli davranan bir adamım. en son isteyeceğim şey bu tarz ithamların odağında olmak.

    bazı yazarlarımız duruma anlam veremeyip sanatlıya sorup doğruyu(!) öğrenmişler ve mevzuya hakim olduklarını söylemişler. akıllarına hiç mi gelmemiş yahu bu entryi burocknroll silmiş diyorlar bir o adama da soralım nedir işin aslı bir de ondan dinleyelim demek. anlaşılıyor ki hüküm vermek için tek tarafı dinlemek yeterli. canları sağolsun. üzülmesinler "onların canını sıkmam"
    #97099 burocknroll | 9 yıl önce
     
  5. 5
    (bkz: vay anam vay neler dönmüş serhat ya)

    arada geliyorum bakıyorum, çok güzelsiniz lan. sen de gitme sanatlı babuş, ne güzel dövüşüyonuz işte. ayrıca burocknroll benim ballıböreğim, vurmayın gıdısını öptüğüme.
    #97111 bobigeloglum | 9 yıl önce
     
  6. 6
    İki şekilde algılanabilir,

    1. Artık yazarlık yapmamaktır
    2. Artık sözlük ile alakam yoktur

    Forum havasını hala koruyan, formata pekte uygun olmayan girdiler hala yapılırken, herhangi normal girdilerinin format dışı(hakaret) olarak kabul edilip silinmesinden dolayı olası bir durumdur.

    Bana sen kimsin de böyle yorumlar yapıyorsun diyen olabilir. Olsun.
    #97162 enik | 9 yıl önce