kayıt

meb'in zorunlu sayısal dersleri tartışmaya başlaması

  1. 1
    zorunlu matematik, fizik , kimya gibi dersler yerine seçmeli ileri fizik, ileri matematik.. öff hamına koyayım. ne bok yaparlarsa yapsınlar. hak etti bu millet.
    türkiye tipik bir orta çağ ülkesi olup itin götüne sokulmaya başlayınca anlarlar işin vahametini. bakalım o zaman o sikik sokuk dinler kurtaracak mı sizi.
    #94029 emmettbrown | 10 yıl önce
     
  2. 2
    medreseye dönüş için atılan uygulamaların yenisi. afedersiniz s.kimde mi? değil. çıkarım yurtdışına alırım başka bir ülkenin vatandaşlığını, burada ne b.k yerlerse yesinler. göbek bağıyla bağlı değilim ya.
     
  3. 3
    şimdi muhalif kanatta herkes, zorunlu temel bilimler derslerinin kaldırılmasına itiraz edecektir. ancak itiraz ederken, itiraza dayanak oluşturacak argümanlar sunmak o kadar kolay olmayacaktır. nitekim lise düzeyindeki temel bilimler bilgisi ile herhangi bir pratik fayda sağlanamayacağı açıktır. din dersleri de bu amaca hizmet edemeyecek olsa da, din dersleri saatlerinin temel bilimler dersleri aleyhine arttırılmasına karşı olmak üzere ortaya koyacağımız argümanlarımız nelerdir? ben şu anda konuya, temel bilim derslerinin saatlerinin azaltılması ve seçmeli ders haline getirilmesinin zararları üzerinden yaklaşacağım.

    bir insanın yeteneği, yüzüne bakınca anlaşılmaz. bir işe yetenekli insanları bulup çıkarmak için, o işle uğraşan çok sayıda insanın olması gerekir. işin temeline dair bilgiler tabana yayılmalı, daha sonra da konuda yetenekli kişiler iş üstünde ayıklanmalıdır. tabii ki daha sonra bu kişilere gerekli imkanların da sağlanması gerekecektir, fakat konumuz açısından alakasızdır.

    işte ortaokul ve liselerdeki temel bilimler ve genel kültür dersleri, daha sonra alanlarında uzman olacak kişilerin kendi yeteneklerinin farkına varmasını sağlarlar. alanında en iyi olma potansiyeline sahip kişiler ancak bu temel bilgilerin en geniş kesimlere öğretilip, yeterli genişlikte bir yetenek havuzu oluşturulması ile ortaya çıkarılabilirler. bu derslerin herkese asgari miktarda gösterilmemesi ise yetenek havuzunun daralmasına sebep olacak, en iyi olma potansiyeli olan öğrenciler belki de yetenekleri ile hiç tanışamayacaklardır.

    e peki "ama zaten istekli/yetenekli olanlar seçmeli ders olarak alacaklar zaten bu dersleri" denirse? odtü'de bolca lisede sınıf birincisi, okul dereceli insan görürsünüz. bu satırların yazarı da lisede okul dercesi sahibi, bunun yanında öss'de ilk bine girmiş bir kişidir. okuduğu bölüme öss derecesi bakımından ilk sırada -ve büyük bir hevesle- girmiş, ancak 200 kadar öğrenci içinden elli küsürlerde bit derece ve 2.53 not ortalaması ile mezun olmuştur. odtü'de benim gibi adam çoktur. bunu neden anlatıyorum: lisedeki başarı ve istek, uzmanlık eğitimindeki başarıyı garanti etmez. yani lise eğitimi kadar erken bir dönemde öğrencinin istekliliğine göre eleme yapmak sağlıklı sonuç vermeyecektir.

    açıkçası meb'deki tartışmadan, ülkedeki bilimsel eğitimin ayağına kurşun sıkacak bir karar -şu sıralardaki sıcak gündenle alakalı olarak - beklemiyorum. ama unutamayacağımız da bir gerçek var: burası türkiye abicim/ablacım!

    edit: sayısız imla ve anlatım bozuklukları...:(
    #94037 Sweeny Todd | 10 yıl önce
     
  4. 4
    (bkz: ülkenin giderek çılgın bir yer olması)

    ben çok eğleniyorum valla xd
    #94050 bursa cocugu | 10 yıl önce