kayıt

1 gecede cahil kaldık

  1. 1
    genelde ak partili yobazlardan çok sık duyduğumuz bir beyandır
    kendisinin cahil bir koyun olmasını sürekli harf devrimine bağlar
    #82193 exorcist | 10 yıl önce
     
  2. 2
    (bkz: öğren desek öğrenmezsin ama)
     
  3. 3
    bugün kullandığımız latin alfabesinin yarın sabahtan itibaren yasaklanması ve yerine rererö alfabesi getirilmesi sonucu bütün aydınlarımızın okumuşlarımızın söyleyebileceği sözdür. doğrudur.

    milletimizin de böyle acı tecrübeleri vardır. alfabe değiştirmenin etkilerini hala anlayamamış cumhuriyet çocuklarının bir türlü kabullenemediği gerçektir. kendi kısır düşünce örgüsünün dışına çıkamayan resmi tarihin anlattığını bir koyun gibi alan bu sözüm ona entelektüel tayfa harf devriminin gerekliliğini de çok komik sebeplere bağlamaktadır. harf devrimiyle ve diğer bir çok devrimle hedeflenen asimilasyonun başarıları bu kökü beş para etmez insanlarda görülebilir.
    #82202 birgaripmakinaci | 10 yıl önce
     
  4. 4
    aynı kafa, sivas katliamı. nasıl iştir anlamadım.
    #84664 originofsymmetry | 10 yıl önce
     
  5. 5
    1927'de %11, 1935'te %20,4 olan okuryazarlık tablosunu bilmelerine rağmen atatürk devrimlerine ve cumhuriyet rejimine yenik düşmenin hazımsızlığını yaşayan osmanlıcıların cüretkar bir söylemi olarak sürmektedir.
    #84701 solukbenizli | 10 yıl önce
     
  6. 6
    değiştirilen dil de türkçe olsa içim yanmaz. öztürkçe konuşmuyorken, bilimum farsça, arapça ve alakasız bir şekilde fransızca karışımı bir dili arap alfabesi benzeri osmanlı alfabesiyle kullanmak yerine, öztürkçeye daha yakınlaştırmak için sadeleştirme ve batıdan da geri kalmamak için latin alfabesiyle değiştirme çalışmalarına geri kafalı tayfalarca verilen addır. 1 gecede değiştirilmesinin tek sebebi ise şudur: "eğer sen gazetenin bir yasısını osmanlıca bir yarısını latin alfabesiyle yazıp insanların buna alışmasını beklersen insanlar eskisini okuyacaktır." bir gecede bizi cahil bırakan latin alfabesinin gelişi değil, zamanında ortaçağ avrupasında sonra osmanlıda vuku bulan "göğe bakmak meleklerin bacaklarına bakmak" tarzı düşünceye sahip ulemadır. bir gecede cahil kaldık diyenler islamiyetin ilk dönemlerinde islamiyetin çıkardığı bilim adamlarına, bir de avrupa rönesansa/reforma geçtikten sonra ismi duyulamamış bilim adamlarına bir baksınlar isterim. acaba bizi ne cahil bıraktı, avrupa nasıl bu kadar gelişti diye.
    #84855 eksili pilav | 10 yıl önce