kayıt

kuran okumanın yasaklanması

  1. 1
    yine çok merak ettiğim konudur efendim. bunun da ilgili yazarlar tarafından açıklanmasını istiyorum. aydınlatın bizi lütfen.
    #62415 calculus | 11 yıl önce
     
  2. 2
    emniyet genel müdürlüğü arşivlerinden bir kaç alıntıyla bu konu açıklanabilir.
    1937 yılında gaziantep'te 50 yaşlarında bir kadının evinde gizlice eski usul arap harfleriyle bir çocuk okuttuğu haber alınmış. suçüstü yapılarak aramada ele geçen kitaplarla birlikte mahkemeye sevk edilmiştir. ele geçen kitaplar ise şu şekilde:
    3 adet mevlüt, 5 tebareke cüz'ü, 25 amme cüz'ü, 1 kadesemiallah, 7 kuranı kerim 10 elif cüzü, 2 minder, 1 sıra, 1 sopa

    emniyet genel müdürlüğü arşivleri(egma), dosya 13217.3, kardeks 596; gaziantep valiliğinin dahiliye vekaletine (içişleri bakanlığına) yazdığı 31.12.1937 tarih ve 1481 sayılı yazı.

    görüldüğü gibi içinde sadece kuran ve bazı sureler olan kitaplar toplatılıp suç unsuru sayılmıştır. bunun gibi daha bir çok örnek var.

    yine 1936 yılında kıraathanelerde radyodan kuran dinlenilmesi yasaklanmıştır.
    başbakanlık cumhuriyet arşivi(b.c.a) chp kataloğu, nr: 490.01, yer no:590.38.1, belge no: 79.

    daha da var da saat geç oldu beyler bayanlar. ilgilenenleriniz için buyurun belgeleriyle;

    http://belgelerlegercektarih.wordpress.com/tag/kuran-okumak-yasak/
    #62420 birgaripmakinaci | 11 yıl önce
     
  3. 3
    şimdi olaya bir de şöyle bakalım. saltanattan yeni kurtulmuş, cumhuriyete yeni adım atmış, arap değil türk olduğunu yeni yeni öğrenip anlamaya başlamış bir millet ve türkiye var elimizde. yüzyıllarca arapçanın içinde boğulan unutulmaya yüz tutmuş türkçe de cabası. bir devrim yapıyorsun, yeni bir alfabe ortaya koyuyorsun, türkçe olmaktan çıkmış bir dili temizlemeye kurtarmaya çalışıyorsun, ki bu durumda da sert kurallar koymak gerekiyor bazen. şu an günümüz şartlarında düşününce evet doğruluğu tartışılır, ama o zamanlar da bunları tartışacak vakit bile yoktu. yazıda dikkatimi çeken şey şudur ki mesele kuran okumaktan ziyade, "eski usul arap harfleriyle bir çocuk okutmak"tır.yani arapça harfleri ve kelimeleri öğretiyorsun ve yararlanabileceğin kaynaklar da doğal olarak kur'an-ı kerim ve arapça dua kitapları oluyor. ama işte dönemim şartlarına göre değerlendirirsek, yani türkçe alfabe ve konuşma bilinci yerleştirilmeye çalışıldığı bir zamanda da bunu yapmak ne kadar doğrudur bilemiyorum. bundan daha ziyade ele geçen kitaplar da kuran ve islam ile ilgili kitaplar olunca din düşmanı konumuna düşebiliyor insan. atatürk'ün düştüğü gibi.
    #62474 mavi | 11 yıl önce
     
  4. 4
    devlet mi millet içindir millet mi devlet içindir sorusunun cevabını verirken, devletlerin kurulması devrimlerin gerçekleşmesi yolunda insanların dinlerini harcamış zihniyetleri saçmalamaya itmiştir. bir çocuğa kuran okumanın öğretilmesi bile rejim tehdidi olarak görülmüştür.
    #62477 birgaripmakinaci | 11 yıl önce
     
  5. 5
    Radikal türk laikliğinin bir ürünüdür, lakin biz her ne kadar laikliği içselleştirdiğimiz bir konu yapıp, bir ideal oluştursak da, bir çok türkolog, ortadoğu tarihçisi ve siyaset bilimcisi kemalist cumhuriyet laikliğinin ana fikrini dine eziyet etmek olarak tanımlar.
    #62919 ayiboan | 11 yıl önce
     
  6. 6
    Hanım ordan Kur'anı getir
    #62997 riddleinthedark | 11 yıl önce