kayıt

25 kasım kadınlara yönelik şiddete karşı uluslararası mücadele ve dayanışma günü

  1. 1
    25 kasım 1960; dominik cumhuriyeti’nde, diktatörlüğe karşı özgürlük mücadelesini yükselten mirabel kız kardeşlerin, diktatörlüğün askerleri tarafından, tecavüz edildikten sonra katledildikleri gündür. trafik kazası süsü vermeye çalışan trujilo diktatörlüğü sonunda katliam ve tecavüzü kabul etmek zorunda kalmıştır. 1981 de latin amerika kadın kurultayında, 1985 yılında da birleşmiş milletler tarafından 25 kasım, kadına yönelik şiddetin yok edilmesi için uluslararası mücadele günü ilan edilir.
    günümüzde gelinen noktada da 25 kasım'da kadına yönelik fiziksel, cinsel, ekonomik ve psikolojik şiddete çeşitli eylem, panel ve etkinliklerle tepki gösteriliyor.
    işte bu da geçtiğimiz 25 kasım'da ankara'da çekilmiş bir fotoğraf ve sanırım yoruma gerek yok:
    http://i.radikal.com.tr/644x385/2009/11/26/fft5_mf298610.jpeg
    #32273 geist | 13 yıl önce
     
  2. 2
    bu yıl bursadaki etkinlik takvimi kulağa gayet ilgi çekici geliyor. 22-25 kasım tarihleri arasında konak kültür merkezinde "kumalık elbisesi kumalık", "bağdat", "gündelikçi", "kadınlara yönelik şiddete son-şiddetin ötesine yolculuk", "lilit in kızkardeşleri", "pippa ya mektubum" filmlerinin gösterimi yapılacakmış.
    boğaziçi üniversitesi nde de bükak ın düzenlediği 3 etkinlik mevcut. 23 kasım salı günü üç etek ve böyle giremezsiniz adlı belgesellerin gösterimi yapıldı. 30 kasım salı günü av. eren keskin (gözaltında cinsel taciz ve tecavüze karşı hukuki yardım bürosu), deniz türkali ve pınar gümüş (oyuncu/ tiyatro boğaziçi ve feminist kadın Çevresi Üyesi) ün katılımıyla "tecavüz kültürünü tartışıyoruz: hukukta ve medyada tecavüz temsilleri" konulu bir panel düzenlenecek. 1 aralık çarşamba günü de esmeray ın cadı bohçası adlı oyununun sergilemesi olacak. bükak etkinliklerin okul dışından katılıma da açık olduğunu belirtti. ne var ki 25 kasımda taksimde yapılacak muhtemel yürüyüşe dair bir bilgi bulabilmek şu an için çok da mümkün değil.
    #32287 lilith | 13 yıl önce
     
  3. 3
    kutlu olsundur. bu da benden tüm kadınlara gelsindir.

    http://www.youtube.com/watch?v=n0dcmstsMcM
    #97150 bursa cocugu | 9 yıl önce