kayıt

değerli yalnızlık

  1. 1
    sıçtığını itiraf etmemek için kıvranan dış politika yapıcıların en güncel laf cambazlığı denemesi.

    kavram aslında o kadar da orijinal değil: 19. yüzyıl ingiltere dış politikası şahane yalnızlık (bkz: splendid isolation) olarak adlandırılır. bu adlandırma, o dönemde ingiltere'nin kıta avrupası işlerine burnunu sokmaması, sadece güç dengesinin bozulmaya yüz tuttuğu sırada zayıf taraftan yana ağırlığını koyarak dengeyi yeniden sağlamaya yönelik bir siyaset gütmesi için kullanılmıştır. bu dış politika ilkesi ingiltere'ye güvenlik, gücünü daha çok maddi getirisi olan dünya siyasetine odaklama, kıta avrupası savaşları yerine pazarını genişletmek için uğraşma şeklinde faydalar sağlamıştır. tabii ingiltere'nin şahane yalnızlık politikası uygulayabilme lüksüne sahip olabilmesi, bazı ön şartları sağlıyor olmasından ileri gelmektedir:
    - ingiltere bir ada devletidir. doğrudan toprak bağlantısı olan sınır komşuları yoktur. deniz, doğal bir sur işlevi görmektedir.
    - ingiltere, o dönemde dünyanın en güçlü donanmasına sahiptir. ona saldırmak için düşman devletlerin önce bu donanmayı geçmesi gerekmektedir.
    - ingiltere, kıta avrupası üzerinde kendisine asla herhangi bir çıkar tanımlamamıştır. bu sebepten herhangi bir devlet, ingiltereyi varlığına doğrudan tehdit görmemiştir. yine bu sebepten, doğrudan ingiltere'ye karşı, onun deniz gücünü aşabilecek bir devletler ittifakı oluşmamıştır.

    19. yüzyıl ingilteresi ile 21. yüzyıl türkiye'nin durumu karşılaştırıldığında ise, ikincisi hiçbir şart altında yalnızlık politikası gütmeye uygun değildir. demografik yapısından ekonomik ilişkilerine kadar tamamen dış etkilere açık altyapısı türkiye'nin politik esnekliğini sınırlandırmaktadır. zaten bu "değerli yalnızlık" nedir sorularına da "şartlar ve devletler tersini zorlasa dahi ahlaklı bir dış politika yürütmek" şeklinde bir tanımlama ile cevap verilmektedir. ingilterenin şahane yalnızlık lüksüne karşı, türkiye devletinin lüksü ise üretilen kavramların içinin doldurulması gibi bir zorunluluk hissedilmemesidir. türkiye'nin dış politika muhattapları, türkiye'nin kendisinin politikasına ne ad verdiği ile; içeride ise akp seçmeni kavramın içeriğinin ne olduğu ile ilgilenmemektedir.
    #97998 Sweeny Todd | 9 yıl önce