kayıt

Zamanın Kısa Tarihi

  1. 1
    stephen hawking bu kitapta biz fanileri "sanal zaman" kavramı ile tanıştırır. sanal zaman, kafamızda uydurduğumuz bir kavram manasında değildir, zamanın kompleks sayılarla (kompleks sayıların bir gerçel bir de sanal bileşeni vardır) modellenmesi demektir. zamanın gerçel sayılarla tek boyutlu olarak modellenmesi, insanlar olarak zaman algımızı ile uyum içerisinde olduğundan geleneksel olarak bu modelle çalışılmaktadır. zamanın bu şekilde modellenmesi ile yapılan hesaplamalar, evrenin bir başı olması gerektiğini göstermektedir (yani zamanın gerisinin sınırlı ve sonlu olması). buna karşın, sanal zaman ile modelleme yapılırsa evrenin başlangıcının tekil bir zaman olması gerekmemektedir. hawking bunu küresel bir yüzeye benzetir: "sınırlı, fakat tekil noktası (köşeleri) olmayan." evren kendi kapalı zamanı içerisinde hep var olmuştur ve olacaktır.

    hawking, böyle bir zaman modellemesinin dinlerin söylediklerinin aksini göstermesi sebebiyle onlara bir "şamar patlattığı" şeklinde de yorumda bulunmaktan kendini alamamıştır.

    edit: "stephan" yazmışım ya la
    edit 2: bu entrynin girildiği zamandan sonraki bir tarihteki bir röportajında hawking, sanal zaman kavramının kendisinin en önemli fikri olduğunu söylemiştir. (kendime puanım dohuz qanqa)
    #95480 Sweeny Todd | 9 yıl önce
     
  2. 2
    3 Kasım 1986 tarihinde Fehmi Koru'nun yönetiminde yayın hayatına başlamış; bugün ise Ekrem Dumanlı genel yayın yönetmenliğinde yayın hayatına devam etmektedir.
    Kaynak : Wikipedia
    #95481 birgaripmakinaci | 9 yıl önce
     
  3. 3
    hawking'in okumayı düşündüğüm eseri.
    #95666 zerdust | 9 yıl önce