kayıt

camiye yardım

  1. 1
    cumadan sonra cepteki bozuklukları çıkıştaki kutuya atarak yapılabilen hayırdır
    #38852 tark | 13 yıl önce
     
  2. 2
    birçoğu abilere ablalara, bir kısmı fakire fukaraya, bir kısmı da birilerinin ceplerine*, geri kalan kısmı da camiye giden para.

    edit: 17 aralık operasyonu ile neyin ne olduğu belli oldu.
    #38855 isinylmz | 13 yıl önce
     
  3. 3
    özellikle cuma çıkışı yardım toplamak için sürekli tekrarlanan söz.
    camiye hayatında hiç gitmeyenlerin "kesin hoca cukka ediyordur" diye düşünmesine neden olur ancak öyle birşey kesinlikle yoktur. çünkü yardım talebi için bizzati diyanet işlerinin izni alınıp toplanan para hesaplanıp tutanak tutularak diyanet işlerine bildirilir.
    kaldı ki eğer öyle birşey olacak olsa kimse 5 kuruş para vermez. çünkü kimse vermek zorunda değildir.
    ancak özellikle kırsal kesimlerde küçük kasabalarda ki hocalar resmi yollarla cukka edebilirler. mesela cami onarım ve tadilat için 50 lira harcar ama 100 lira harcadım der ve 50 sini cukka eder. ama şehirde onu yapamaz çünkü makbuzunu faturasını göstermek zorundadır.
    bununla birlikte cemaat de 1 kuruş dahi alamaz çünkü bağış resmidir ve cemaat resmi bir kurum değildir.
    ayrıca yapılan yardım özel bir durum olmadığı sürece fakire fukaraya da gitmez.
    peki o zaman nereye gider bu yardım.
    caminin birçok ihtiyacı vardır. devlet ışıklandırma dışında caminin elektrik ihtiyaçlarını karşılamaz. bu yüzden ısıtıcı ve klima için harcanan elektriği cami kendi geliriyle öder. peki bu nasıl belirlenir. camilerde 2 adet sayaç vardır. biri sadece ışıklandırmaya bağlıdır.
    ayrıca yakacak ihtiyacı, her türlü bakım onarım temizleme, alınan hertürlü eşya (hoparlörler, klima, ısıtıcı, halı, vantilatör vb) da cami tarafından karşılanır.
    ayrıca kuran kursları için de para harcanır.
    bununla birlikte neredeyse her hafta diyanet yapılmakta olan bir cami için yardım talep eder. yardım edilecek cami hutbe sırasında hoca tarafından söylenir. bu yüzden genel olarak toplanan paranın yarısı diyanete teslim edilir. diğer yarısı ise yukarıda saydığım ihtiyaçlar nedeniyle camide kalır.
    bu yüzden bilip bilmeden işkembeden armamakta fayda var. zira yalan olduğu için iftira atmış oluyorsun ki bu da hiç iyi olmayan bir davranıştır.
    ayrıca yine camiyle alakası olmayanların düşüncelerinin aksine devlet tüm gelirini camilere akıtmaz. camiler cami cemaati sayesinde ayakta kalır. herkes gönlünden ne koparsa verir. hatta 1 lira dahi verse büyük meblağların toplanmasına vesile olur.
    entellerin 40 yılda bir yaptıkları yardım event'lerinde topladıkları topanın kat ve kat fazlasını belki 3 kuruş maaşı olan, ekmek peşinde gece gündüz çalışan ama ziyadesiyle kanaatkar olan cami cemaati her cuma toplar.
    ben hiçkimseyi camiye gitmiyor yada yardım etmiyor diye kınamıyorum çünkü bu kişinin isteğiyle yapması gereken bir şey.
    ancak o işlerin nasıl döndüğünü gerçekten çok merak ediyorsan camilere git ve hocalara sor. eminim ki çoğu seni terslemez ve sana doğruları anlatır.
    ama sen hiçbişey bilme doğrusunu öğrenmeye çalışma sonrada hocalar parayı cukka ediyor de, devlet camilere şu kadar para harcıyor de. yanlış işler bunlar.
    #76148 fenomenon | 11 yıl önce
     
  4. 4
    kesin hoca cukka ediyordur

    not:camiye hayatımda hiç gitmedim.
    #76157 overlokmakinesi | 11 yıl önce
     
  5. 5
    kara para aklanabilir bu yolla.*
    #95977 hüseyin gözleme | 9 yıl önce
     
  6. 6
    eğer düzgün, dürüstçe kullanılırsa güzel bir yardımlaşma aracı. haftalık yüzlerce ve belki bir kaç bin toplanabilir, nispeten küçük camiler için bu tahmin elbet. ve bosna'da cami bile yapıldı bu paralarla kayseri halkınca.. kötüye kullanan vardır tabi belki ancak benim niyetim, düşüncem iyiye olmasından yanadır hep..

    en sevdiğim sloganı, ne verin elininen o gider senininen
    #99826 müteahhit | 9 yıl önce