kayıt

sony xperia z2

  1. 1
    barcelona'da düzenlenendünya mobil kongresi 2014'te tanıtılan sony'nin yeni amiral gemisi akıllı telefonu. telefon tasarım olarak bir önceki modeller olan sony xperia z ve sony xperia z1'e oldukça yakın olmakla birlikte donanım olarak biraz daha geliştiğini söyleyebiliriz. ayrıca xperia z2, önceki z modellerinde olduğu gibi toz girişine karşı korulamlı ve suya karşı dayanıklıdır.
    telefonun genel özellikleri
    - 5.2 inch 1080 x 1920 ips ekran (424 ppi)
    - kırılmaya ve çizilmeye karşı dayanıklı triluminos ekran ve x-reality bravia engine
    - 146.8 x 73.3 x 8.2 mm boyut ve 163 g ağarlık
    - ip58 sertifikasıyla suya ve toza karşı dayanıklı (suyun 1m altında 30dk boyunca)
    - qualcomm snapdragon 801 işlemci (quadcore 2.3 ghz krait 400 ve adreno 330gpu)
    - 3 gb ram, 16 gb dahili hafıza ve sd kart desteği
    - android 4.4.2 (kitkat) işletim sistemi
    - 20.7 mp kamera (4k@30fps, 1080p@60fps ve 720p@120fps video kaydı) hdr, panorama, görüntü sabitleme
    - 2.2 mp ön kamera (1080p@30fps video kaydı)
    - bluetooth 4.0, nfc, usb 2.0
    - çıkarılamayan 3200 mah batarya

    telefon tanıtılmasının ardından birçok kişi tarafından beğenilse de ben sony'nin yanlış bir hamle yaptığını düşünüyorum. genel olarak son yıllarda sony amiral gemisi konusunda yanlış adımlar attı. neticesinde çok sağlam telefonlar üretmesine ve marka değeri oldukça yüksek olmasına rağmen telefon satışı konusunda başarılı olamadılar. kaldı ki sony geçtiğimiz günlerde vaio kısmını sattığı için telefon ve tabletlerden çok daha fazla gelir elde etmek durumunda kalıyor.
    öncelikle sony, ericsson'dan ayrıldıktan sonra şubat 2012'de sony xperia s adında telefon çıkardı ancak xperia s bekleneni fazla karşılayamadı. o yıl samsung, galaxy s2 ve s3 modelleriyle piyasanın tek başına hakimi oldu. ardında xperia z'nin çok müthiş bir telefon olacağı ve piyasayı silip süpüreceği söyleniyordu.
    suya ve toza dayanıklı olan xperia z şubat 2013'de tanıtıldı. her ne kadar suya ve doza karşı dayanıklı olması müthiş bir etki bıraksa da kaba bir tasarımı olması, sd kart desteğinin olmaması, kamera deklanşör tuşunun olmaması gibi nedenlerle beklentilerin çok altında kaldı. ayrıca telefon (snapdragon s4 pro) işlemci kullanıyordu. bu işlemciye sahip nexus 4'ün fiyatı daha uygunda ve samsung s3'ün fiyatı da oldukça düşmüştü. hemen ardından snapdragon 600 işlemcili htc one ve samsung galaxy s4 mart ve nisan ayında piyasaya girdi. xperia z iyiden iyiye geride kalmıştı.
    bunun üzerine sony, xperia z'nin piyasaya girmesinden 6-7 ay sonra eylül 2013'de snapdragon 800 işlemcili sony xperia z1'i piyasaya sürdü. zi bir önceki telefondaki pekçok eksikliği kapatıyordu. sd kart desteği, elde daha rahat tutuş hissi veren tasarım, kamera deklanşör tuşu gibi özellikler geldi. ayrıca 20 mp kamerası ile kamera odaklı ilk akıllı telefonlardan biri oldu. hatta şuan için samsung galaxy note 3 ve lg g2 ile birlikte donanım olarak piyasadaki en iyi telefon diyebiliriz.
    ancak z1'in şuan piyasadaki en iyi akıllı telefonlardan biri olması rağmen ve z1 tanıtılalı daha 6 ay bile olmamasına rağmen sony yeni amiral gemisi xperia z2'yi tanıttı. xperia z2'nin işlemcisi s801 aslında s800'den çok da farklı değil. bu işlemciyi halihazırda bazı çinli firmalar s800ab ve s800ac olarak kullandı. qualcomm isim karışıklığını önlemek için işlemcinin ismini s801 olarak değiştirdi. ram'in 3gb olması büyük bir gelişme gibi görülse de bu kadar ram'e gerçekten ihtiyaç var mı yok mu tartışılır. ancak z ve z1'in en çok eleştirilen yönlerinden biri olan (gbzk: tft) ekran yerine ips ekran kullanılması çok büyük bir gelişme. gerçi 2012 yılında en iyi ekrana sahip akllı telefon seçilen xperia p'den sonra sony'nin white magic teknolojisini neden kullanmadığı ve ips konusunda neden bu kadar direndiğini anlamak haylı zor. bunların haricinde fazla bir değişim olduğunu da söyleyemeyiz.
    peki o zaman daha geçen yıl xperia z alanlar yada 2 ay önce 2200 tl'ye xperia z1 alanlar ne olacak?
    firmaların bir yıl içinde birden fazla amiral gemisi tanıtmamaları çok önemli bir konudur. zira bu telefonları alanlar ihtiyaç olduğu için değil "en iyi telefona sahip olmak" için bu kadar çok para sayıyorlar. bir telefona bu kadar para vermişken 2-3 ay sonra telefonun demode olması kullanıcıyı ziyadesiyle rahatsız edecektir. ki bunun en güzel örneğini yakın tarihte htc one x ve htc one x+ ile gördük.
    hadi onu geçtim yarın snapdragon 805 ve snapdragon 810'lu telefonlar piyasaya girince ne olacak. 3 ay sonra tekrar yeni bir model mi çıkartacak.
    yine de samsung s5'in bekleneni verememesi, htc one2'den fazla umut olmaması ve lg'nin bir türlü güven problemini aşamaması nedeniyle sony pastadan bir miktar daha yiyecektir. ancak aslan payı bu sene apple'a kalacak gibi görünüyor. çinli, hindistanlı ve koreli markaların değerlendirebileceği iyi bir fırsat olduğunu da söyleyebiliriz.
    sony, xperia z2 yerine aynı donanıma sahip 5.5 yada 6 inch büyüklüğünde xperia z1 ultra yapsaydı hem amiral gemisi z1'i lekelememiş olacaktı, hem galaxy note 3'e rakip bir phablet piyasaya sürmüş olacaktı hem de flaşı bile olmadığı için çok eleştirilen xperia z ultra'yı güncellemiş olacaktı.
    ardından galaxy s5, htc one2 ve lg g3'ün piyasaya girmesini bekleyecekti. 4-5 ay sonra diğerleri birbirleriyle savaşırken çok daha iyi donanıma sahip bir xperia z2 piyasaya sürüp hepsini geride bırakacaktı. böylece yaza girerken en iyi telefon xperia z2 olacaktı. sonrada biz niye satamıyoruz diye ağlıyorlar. bu kadar büyük firma nasıl bu kadar basit şeyleri düşünemiyor anlamıyorum.

    son olarak z serisinin piyasaya çıkış tarihlerini tekrar yazayım
    sony xperia z - şubat 2013
    sony xperia z ultra - temmuz 2013
    sony xperia z1 - eylül 2013
    sony xperia z1 compact - ocak 2014
    sony xperia z2 - mart 2014

    ayrıca
    (bkz: mobile world congress)
    (bkz: mwc)
    #80358 fenomenon | 10 yıl önce
     
  2. tümünü gör