kayıt

ders seçimi

  1. 7
    itü'den bir arkadaşımla yurtdışındayız. adam seçimden önceki gün bağlandı wi-fi'a, tık tık programını oluşturdu, gece de sabah kalkıp hallederim deyip yattı. o zaman odtü'de ders seçme gerilimini neredeyse hiç yaşamamış ben sadece danışmanına nasıl onaylatacağı konusuna takılmış, mail ile hallolduğunu ve bunun bu işin normali olduğunu duyduğumda yeterince şaşırmıştım. nitekim sabah uyandığımda adam tüm derslerini istediği gibi eklemiş, onay için mailini bile atmış telefonunda oyun oynuyor. akabinde türkiye'ye döndük, bizim seçimler oldu, daha probation çukuruna düşmemiş, regular derslerimi alırken bile istediğim saatlere veya hocalara geçemedim bir de danışman hocacığıma onaya gittim tıpış tıpış.

    yıllar geçtikçe ders seçimlerine lanet edip kendime farklı okullardan destek çıkacağını umup ara sıra bu konuyu arkadaşlara açıyordum buluşunca. arkadaş grubu arasında olay zamanla yabancılar ve temel fıkralarına dönmeye başladı. alman dedi bizde aynı dersler üç dönem de bol sectionlı açılıyor. fransız dedi bugüne kadar hiç istediğim dersi istediğim zaman alamadığım olmadı. temel'e de bok vardı odtü'de demek kaldı tabii. bakın sadece ders ekleme onaylatma vs. kısmından bahsediyorum, probation falan hiç işin içinde yok daha.

    millet makrolar scriptler kurup cayır cayır istediğini alıyor hatta bazen satıyor diye captcha boku çıktı başımıza. boku dediğime bakmayın, o elemanları elediği ve herkese aşağı yukarı aynı zorlukta ve süre kaybettiren bir sistem olduğu için kabul edilebilir ve yerinde bir çözüm olarak görürüm. ama bu dediklerim tamamen altı haneli sayı girdiğimiz, şu an course capacity vs. bölümlerde bulunan ilk captcha.* sonra ne oldu bilmiyorum, captcha boyut atlayıp görsel sormaya başladı, orda dananın kuyruğu koptu. önceki captcha'nın ne derdi vardı da buna geçildi bilmiyorum ve makul bir sebebi olabileceği için bu konuda yorum yapamam ama bu yeni captcha sağ olsun özellikle son seçimde kaba etimden ter aktı.

    tek bir örnek vereyim hepimiz aynı yolun yolcusuyuz zaten yeter diye umuyorum.
    o: origin
    d: birlikte ders almaya çalıştığım bölümden arkadaşım.
    x: ikimizin de yine birlikte alıp, kalıp, alttan beraber almaya çalıştığı, iki section'ı olan ve ilk section'ının hocası ilk kaldığımız zamanki, bir daha ondan ders alma konusunda ağır laflar ettiğim bir hoca. bütün bölüm dışı seçmeliler, bölüm seçmelileri ve must course'lar bir yana bırakılmış, hunharca o dersin ikinci section'ı eklenmeye çalışılıyor.* ders de alttan aldığımız bir ders olduğu için haliyle sistem bize açıldıktan bir saat sonra kontenjanı açılacak, ekleyebileceğiz. tabii o süre gelene kadar araya bir iki seçmeli falan bir bisküvi misküvi sıkıştıralım dedik, captcha'da geldiğim son nokta trafik lambasını 300 metreden ayırt edebiliyordum. bilgisayar kapat aç yok, mekan değiştir yok, telefondan gir derken telefonda da aynı duruma düştüm. sonra o saat geldi,

    09.59.30 - o: hacı 30 saniye kaldı hazır ol alalım şunu bitsin derdimiz
    09.59.59 - origin ders kodunu ve section'ını girmiş, must'ı seçmiş, saatin tam 10 olmasını bekliyor ve birkaç saniye sonra serüveni başlıyor.
    10.00.01 - d kod adlı arkadaşım da aynı işleme başlıyor ama 2 saniye gerimden geliyor.
    10.00.05 - origin ilk captcha'yı yanlış çözüyor.
    10.00.10 - origin ikinci captca'yı da yanlış çözüyor. olayların gittiği noktayı gördükçe stresi artıyor, terlemeye ve paniklemeye başlıyor, rahatlamak adına sövmeyi de ihmal etmiyor.
    10.00.12 - d: olm dolmuş lan ikinci section!
    10.00.15 - aynı anda origin üçüncü captcha'sını da yanlış çözüyor.
    10.00.25 - artık hiçbir şeyin önemi kalmadığı, felaket senaryosu gerçekleştiği için dünya erkek cinsel organıma minare kaba etime modunda origin dördüncü captcha'yı da yanlış çözüyor. sinirle beşinciyi de misclick vasıtasıyla yanlış çözmüş bulunuyor.

    sonuç: artık kaç yüz captcha çözdüysem kafam nasıl açıldıysa o gün, akşamına tuvalette sudoku oynarken uzun zamandır yaklaşamadığım kişisel rekorumu kırdım hatta bir de daha önceki rekorumdan daha iyi bir derece daha yaptım. ha bir de dersi o istemediğim hocadan aldım, istediğim bir bölüm teknik seçmelisi hariç hiçbir seçmeliyi alamadım ama şu yıllarca seçimlerde sürünmenin verdiği çaresizlikten dolayı kendimi halime şükrederken buldum. en azından hayattayız bu da bir şey be abi dedim sigara içmeye çıktım. sanırım böyle düşünebildiğim için minnettar olmalıyım, bana kattıkların için teşekkür ederim odtü.

    o alabildiğim seçmelinin hikayesi de bir enteresan ve bolca mağduriyet içermekte. bölümde eskiden müfredatta fortran vardı, bir süre sonra komple bir anda c'ye geçildi. aynı sınıfta ders alanların bir kısmı fortran almışken diğerleri c almış olabiliyordu. bahsettiğim ders de anlayacağınız üzere bilgisayarla alakalı. dersin ön koşulu da fortran görünüyor sistemde, sonra seçmelilerin saati geliyor, ders açılıyor ve kayıtlar sonunda 35 veya 40 kontenjanı saniyede dolması beklenen derse 23 kişi kaydolabiliyor. benim de makul tarihimi yenip bu dersi ekleyebilmemin tek sebebi bu olabilir zira bir bekleyenler listesi var 30 kişi. 20 kişi arada hiçbir suçları olmamasına rağmen patates oluyor, adını listeye ilk yazdıranlar kazanıyor. bir arkadaşım listede gerilerde olduğu için alamıyor.

    kod adı d'yi hala unutmadıysanız ders seçiminin sonraki kazığına geliyorum. bu arkadaş benle birlikte bu seçmeliyi ekliyor, tamam artık deyip danışmanına onaya gidiyor, çıkınca hocasının d'den sadece must derslesi almasını istediğini, bunu bırakıp o saate gelen başka bir must dersi alacağını söylüyor ve pazartesi bırakacak dersi.

    bitti mi? bitmediii! bir tane çok fikrim olmamasına rağmen mezuniyet yaklaştığı için iyice sıkışıp kabaran programa pek de fikrim olmadan bir non-tech seçmeliyi başka bir dersle çakışmayı göze alıp eklemiştim. danışmanım da eksik olmasın halimden anlayıp onayladı kaydımı. bahsettiğim ders salı 9.40-12.30 arası görünüyordu sistemde. pazartesi, okulun ilk günü mail geldi. hoca diyor ya öyle demişler güne saate de aslında bizim ders aynı saatlerde ama pazartesi günü olacakmış. pazartesi öyle böyle çakışmıyor hoca affetse ben affetmem öyle yani. bir tane seçmeliyi gözü karartıp alalım dedik o da yalan oldu arada.

    özetle programını oluşturdun da, alternatiflerini falan buldun da, vaktinde okula gelip sote yer buldun da, sistem açılınca herkesten önce davranıp milyor captcha çözüp ders açıldığı anda da hiç hata yapmayıp şansa akıl sağlığını yitirmeden dersi alacaksın da, danışmanın onaylayacak da dersin saati değişmeyecek. türk milli takımının gruptan çıkma ihtimalinin işlendiği karikatüre buradan selam çakıyor, böyle durumlarda aklımdan çıkaramıyorum.

    aklımda tek bir soru işareti var, acaba şimdiki kafam zamanında olsaydı da derslerden böyle cayır cayır kalmayıp müfredata uyarak, probation'a falan düşmeden gitseydim o zaman da bu kadar dertli olacak mıydı bu seçim işi. hiçbir şey olmasa binlerce insanın arasından seçmeli alman gerekecek bir noktada veyahut 100 kişilik dönemin regular ve must alması gereken derse 60 kontenjan falan açılacak oluyor böyle şeyler.

    çok doluyum sözlük bu ders seçme işine, belki kendi iplemezliğimi sindiremeyip okulun böyle uzamasına bahane aradığım için ağır eleştiriyor olabilirim bilmiyorum ama daha bu süreçten tam memnun bir allahın kulunu görmedim. ve eminim yıllarca daha sinir olduğum ve şu an yazarken atladığım bir çok detay daha var. aman neyse. daha add drop var bir posta da orda söverim. *
    #104642 originofsymmetry | 4 yıl önce
     
  2. tümünü gör