kayıt

ırkçılık

  1. 4
    çoğu insanın barındırdığı özelliktir. mesela,

    arapları sevmemek, ortamlarda araplara laf giydirmek filan son zamanların düdük modası. bazıları hiç tanıdığı olmamasına rağmen sadece etrafta duyduğu şeyleri ortaya atarak bunu yapıyor. bazıları da birini tanımıştır, karakteri hoşuna gitmemiştir. ama bunu tüm araplara mal etmiştir. buna gerçek diyenler var. misal "araplar pistir", "dünyaya faydaları yoktur" filan gibi şeyler.

    araplar pismiş. sen git önce sıçtığın tuvaletin sifonunu çek afedersin. gördüğün şey gerçekten pis olabilir, bunu bütün bir ırka mal etmek ırkçılıktır. bir kere her insanın hayatında pis olduğu dönemler olmuştur. demem o ki her insan bir nebze zaten pistir. birbirimizi kandırmayalım.

    pislikten bahsedilen anlamı anlayabilsem ona göre yorum yapacağım ama yok. bir insan nasıl pis olabilir. evini toplamıyordur dağınıktır mesela. onun dışında yere tükürür, yerlere çöp atar. ( sen bunun tillahını yapıyon ama dimi? ) ya da mesela parası yoktur, yatacağı döşek bile sana pis gelmiş olabilir. ( mesela suriyelilerin içinde bulunduğu durumu düşünün ) bu insanların hiç zengin halini gördünüz mü kardeşim? valla ben gördüm. senden benden temizler. her gün evine temizlikçisi geliyor vs.

    ha bütün bu maddiyat dışında kalan şey kültürle alakalıdır. parası vardır ama yine pistir. o öyle görmüştür, okumamıştır, ne yapılacağını bilmiyordur, ya da bilmesine rağmen yapmıyor, gerçekten pis biridir. ama bu bir ırk sorunu değil bir insan sorunudur.

    bazen ben de soruyorum ırkçı mıyım acaba diye, ırkçılardan nefret ediyorum mesela. ırk farketmeksizin. bir ırkı değil de, bir ırka nefret duyan insanlardan nefret ediyorum. haliyle bu en çok kendi ırkımdan nefret etmeme sebep oluyor.

    "ben ırkçı değilim" diyen 100 kişi varsa bunun 80 'i ırkçı bence ülkede. bu 80 kişinin hepsi de farkında olmayabilir tabi bunun.

    mesela babamdan örnek vereyim. kendisini sosyal demokrat koyu bir cehepeli olarak tanımlar. ona göre, işine gelirse kürt arkadaşları da vardır, arap da, tanıdığı tüm insanları sever. ırkçı değildir. lakin yeri geldiğinde kürtlerin hepisi aynıdır, terörizdir, araplar da pistir. tanımadığı insanlar kakaa...

    bir de koyu ulusalcı kesim var. bu yukarıda bahsettiğim demokratlardan bir nebze daha açık olarak ırkçıdır. yani söylemler farklı olsa da içte gizliden akan bir milliyetçilik yatıyor. yani demem o ki, olay laftayken her şey iyi güzel, ama ortada çalkantılı bir durum varsa, işte bir eylem yapıldıysa (silahlı ya da silahsız) bunun nedenini umursamadan eylemci tarafa küfürler başlar.

    bu sadece türkler için geçerli değildir, dünyanın her yerinde mevcut, her ırkın insanı biraz ırkçı. o yüzden madem öylesiniz mümkünse kabul edin...tek anlatmak istediğim buydu. kabul edin arkadaşım. ben milliyetçiyim diyin. kürtleri sevmiyom diyin, ermeniler boktur diyin, ben de size küfürler hazırlayayım...

    #103534 feminist as fuck | 8 yıl önce
     
  2. tümünü gör