kayıt

eşek davası

  1. 1
    pisagor teoremi bu isimle de bilinir. neden bu ismin kullanıldığı ise merak edilen bir konudur. kesin olmamakla birlikte bu konuda birkaç rivayet vardır:
    -kimi kaynaklara göre, eskiden matematik öğretmenleri teoremi kolay sökemeyen öğrencilerine "eşek!" diye bağırırlarmış. bu yüzden teorem bu isimle anılmaya başlanmış.
    -bu konudaki bir diğer söylenti ise: pisagor aslında kadıymış, aynı eşeğe aşık olmuş iki kişinin davasına bakarken bu teoremi de arada ispat edivermiş. sonra kadılığı bırakıp ve matematikçi olmuş.
    -bunun dışında kimi matematikçiler, pisagor teoreminin ispatını veren çizimin kulaklarını dikmiş bir eşek başına benzetilmesinden dolayı bu isimle kullanıldığını düşünürlermiş.
    -okuduğum bir yazıya göre ise (bence en güvenilir kaynak) bu soruyu cahit arf'a soran bir matematikçi şu cevabı almış: "dik üçgen teoremini ispatlamaya çalışıp da beceremeyenler, bunu yeteneksizliklerine vereceklerine teoremin anlamsızlığından ve ispat etmeye değmezliğinden 'eşeklik' ederlermiş. ve bundan dolayı bu teorem 'eşek meselesi' olarak bilinirmiş."
    #87328 ysminc | 10 yıl önce