kayıt

macbeth

  1. 1
    william shakespeare'in en ünlü trajedilerindendir. henüz okumamış olmakla birlikte şuradan bilgi edinebilirsiniz:
    http://tr.wikipedia.org/wiki/macbeth_(oyun)

    ukde: gzmaknc
    #28499 duman | 14 yıl önce
     
  2. 2
    iskoçya soylusu ve kralın akrabası macbeth, kralının (duncan) düşmanlarını yok ettiği seferden dönerken yanında o sıra arkadaşı olan banquo ile birlikte üç cadı ile karşılaşırlar... olaylar gelişir (spoiler koyacaktım ama vazgeçtim. hikaye meraklıları dan brown, grange falan okusunlar):

    üç cadı macbeth ve banquo'ya kehanette bulunurlar: macbeth kral olacaktır. banquo ise kral atası olacaktır.

    o zamana kadar çevresinde kralın sadık bir hizmetkarı ve yiğit bir savaşçı olarak bilinen macbeth'in içinde fırtınalar kopmaya başlar. kral olacaktır, ama nasıl? çok sevilen kral duncan'a kötülük yapmaya gönülsüzdür... kehanetin kendiliğinden gerçekleşmesini beklemek de bir seçenektir onun için. ne var ki haber uçurduğu karısı lady macbeth'in hiç de beklemeye niyeti yoktur. kocasının eve geldiği gün onu kral'ı öldürmek konusunda iyice işler. ertesi gün kral ve beyler, macbeth'i ziyarete geleceklerdir. cinayet planlanır.

    ertesi gün lady macbeth, krala tahsis edilen odanın önünde bekleyen uşakları iyice sarhoş eder. herkes uykuda iken de macbeth kralın odasına girer ve onu bıçaklar. elleri kanlı halde odasına, karısının yanına döner. yaptığından duyduğu dehşetin etkisindedir. lady macbeth suçun kendi üzerlerine kalmaması için kanlı bıçaği kralın odası önünde baygın yatan uşakların yanına bırakır. onların üstlerine kan lekesi yapar.

    cinayetin ertesinde macbeth kendisini kral ilan ettirir. ancak tahtında hiç de rahat değildir; cadılar kehanetlerinde, onun değil banquo'nun çocuklarının kral olacağını söylemişlerdir. şu halde demek ki taç sahibi olarak günleri sayılıdır. yapılması gereken ise bellidir: banquo ve oğlu ölmelidir. onu öldürmek için iki katil gönderir. katiller banquo'yu öldürür, oğlu ise kaçar.

    bu sırada duncan'ın iki oğlu, macduff ve malcolm, apar topar ingiltere kralının yanına kaçmışlardır. ingiltere kralı, iskoçya tahtının meşru varisi macduff'ın emrine on bin asker verecektir. macduff'ın karısı ve oğlu ise iskoçya'da macbeth'in insafına kalmıştır. ancak asla huzur bulamayan macbeth, taht iddiası olabilecek herkesi öldürtmekle meşguldür. sırada ise duncan'ın soyundan macduff'ın çocuk yaştaki oğlu vardır.

    macduff ve malcolm, ingiltere kralının onlara verdiği on bin asker ile macbeth'in üzerine yürümeye başlarlar. macbeth'in zorbalıklarından bıkmış ve canlarını güvende görmeyen diğer iskoç soylular da onlara katılır. macbeth artık kötüye dönüşümünü tamamlamıştır: onda korku ve vicdan vb. insani yanların kırıntısı kalmamıştır. buna karşın tamamen terk edilmiştir ve ülkede her yerden kendisine isyan edilmektedir. malcolm ve macduff onu, kendi şatosunda kapana kısılmış halde yakalar ve öldürürler.

    başlangıçta - vicdanı henüz nefes alıp verirken - şanı kendisinden önce giden güçlü machbeth kötülük yapmaya gönülsüzdür. hakkı olmayan krallığı alması için gerekli olan taş kalpliliğe sahip değildir. bu erdemi(!) ona karısı aşılar. bu aşı onda tuttuğu ve macbeth artık ne gerekiyorsa yapabilecek kişiye dönüştüğü sırada ise artık tamamen güçsüzdür. onun kişisel trajedisi budur.

    shakespeare'in macbeth'i, içindeki hırs tohumlarının yeşermesi ile birlikte iyi bir insanın bile ne kötülükler yapabileceğini anlatır. macbeth başlangıçta iyi bir insandır (tanısanız siz de çok seversiniz). ancak cadıların kehaneti, onda o güne kadar kendisinde olduğunu bilmediği büyük bir hırsı tetikler. bu hırs ilk anda ufak bir kartopudur - cadılar sadece kral olacağını söylemişlerdir, bunun ne şekilde gerçekleşeceğini değil! bu kartopu, karısı lady machbeth tarafından çığa dönüştürülür. ve macbeth arzuladığını elde etmek için bir cinayet işler. böylece krallık tacını ele geçirir. sonrasında ise kazandıklarını elde tutabilmek için başka cinayetler arka arkaya gelir. ancak bir çığ yaratıldıkdan sonra artık kontrol edilemez ve her şeyi siler süpürür. hikayenin sonunda da macbeth çifti, kendilerinin sebep olduğu bu çığın altında kalırlar.


    #98997 Sweeny Todd | 9 yıl önce