kayıt

merkez türkiye

  1. 1
    chp'nin 7 haziran 2015 seçimleri öncesi açıkladığı muhtemelen son projesi. tanıtım videosu için sizleri şuraya alalım: https://www.youtube.com/watch?v=Q49Pvu5IUzg

    görkemli bir sunuş videosuna sahip projeye dair notlar, düşüncelerim ve aklıma takılan bir iki nokta şu şekilde:

    - merkez türkiye projesi, temel olarak türkiye'nin anadolu toprakları üzerinde lojistik, hafif sanayi ve teknoloji merkezi olması planlanan, özel bir yasa ile kurulacak bürokrasiden arındırılmış yeni bir kent kurulmasıdır.

    - türkiye'ye dair dünya bankası raporları, lojistik merkezi olma iddiasının mümkün olduğu savını desteklemektedir. (konuya benden daha hakim yazarlar o raporlara dair atıfları sözlüğe alırlarsa şukela olur. bunun yanında dünya bankası referansının, kemal derviş ile chp'nin bir süredir yakın mesai içerisinde çalıştığına dair bir sinyal olduğunu düşünüyorum).

    -şehrin faaliyete geçmesi için 2020, öngörülen tüm fonksiyonlarını kazanması içinse 2035 yılları hedefleniyor.

    - her sene devlet yatırımı olarak 2 milyar dolar kaynak, yeni kentin altyapısına harcanacak. ayrıca mersin, iskenderun, trabzon ve samsun limanlarını merkez türkiye'ye bağlayacak demiryolu ağı kuvvetlendirliecek.
    (kentin nereye kurulacağı belirlenmemiş. bu süreçte şeffaflık nasıl sağlanacak merak konusu. kapalı kapılar ardında çeşitli kişilere/gruplara arazi rantı yaratılmasının önüne geçilmezse projenin durumu başlarken daha başta yaş olur. bu büyüklükteki bir proje -sadece mali açıdan değil fakat dahil olacağı hesaplanan çeşitli iş çevreleri ve insan sayısı itibari ile- gerekli güven ortamı yaratılmadan uygulanamaz).

    - devlet, doğrudan toplamda 40 milyar dolar yatırım yapacak. özel sektörün de bu kente 160 milyar dolar üstyapı yatırımı yapması öngörülüyor. (muhakkak ki teşvikler, vergi indirimleri vs. uygulanacak, ancak bu rakamlar nasıl hesaplanıyor merak konusu)

    - toplamda iki milyon iki yüz bin istihdam yaratılacağı öngörülüyor.

    - 2035 yılı itibariyle türkiye'de kişi başına düşen milli gelir 30 bin doları aşacak.

    - istanbul'a göç bitecek.

    videoyu izleyince heyecan duymamak elde değil. önümüzdeki seçimleri kim kazanırsa kazansın bu projeyi üreten kadrolar ile çalışmalı ve projeyi uygulamaya koymalı. zaten videoda proje "siyaset üstü" olarak nitelenmiş. videonun herhangi bir yerinde chp amblemi görmedim.

    iktidar partisinin projeye cevabı için de sizi şöyle alalım: (bkz: rte'nin cuma günü açıklayacağı müjde)

    diyanet işleri ile mi alakalıymış neymiş, öyle bir şey... ne diyelim, hayırlı cumalar.
    #99200 Sweeny Todd | 9 yıl önce