kayıt

ifade özgürlüğü

  1. 1
    sağından solundan kırpılarak kuşa çevrilen kavram. yok "dine hakaret ifade özgürlüğü değildir" yok "ifade özgürlüğü sonsuz değildir" vs...

    ayrıca "dine hakaret" nasıl algılanıyor? dine hakaret diyince "müslümanlığı sikeyim, tam bir orospu çocuğu" gibi birşeyler geliyor benim aklıma. hiçbir yerde buna benzer ifadelere rastlamadım. bunun dışında muhammed'e edilen laflar var. "islamın peygamberine hakaret" adı altında çokça kınanan (bombalama, taranma, idam edilme şeklinde) kınanan fikirlere dair sınırın ise nereden geçtiği belli değil. muhammedin kadın düşkünü olduğunu söylemek küfüre giriyor bazılarına göre. peki buna dair kanıtlarla konuşmak? "söylemeyeceksin kardeşim öyle şey" - "neden?" -"bizim için kutsal" evet, sizin için kutsal, o yüzden siz öyle şeyler konuşmayın. ama benim için değil. ayrıca işkembe-i kübradan sallamıyorum da, cariye sayısını sayamayan matematiğin tevbe ettiği birisinden bahsediyoruz. öyle olmasaydı bile bu şekilde niteleme yapmam en fazla (bkz: beni) belki terbiyesiz, belki cahil vs. yapardı. yine de beni ciddiye almayabilirdiniz, ama susturma hakkınız olmazdı. işin aslı, muhammedin her söylediğinin ve hareketinin doğru olduğunu düşünüyor olsaydım, zaten müslüman olurdum. ağzımı tümden mühürlesem bile benim müslüman olmamam başlı başına hakaret olmuş oluyor.

    ifade özgürlüğü suya sabuna dokunmayan mevzularda sade suya tirit yorumlar yapmak için değildir. kışkırtıcı, can sıkıcı fikirlerin dile getirilebilmesi hakkıdır. hatta çoğu zaman saçmalama hakkıdır. (dünyada altı milyardan fazla insan yaşıyorsa, bu kadar insanın her lafı hikmet deryası olamayacağına göre, evet, saçmalamak ifade özgürlüğü kapsamındadır.)
    #98281 Sweeny Todd | 9 yıl önce
     
  2. 2
    (bkz: handyside kararı)
    #98299 gitbasimdanaysel | 9 yıl önce
     
  3. 3
    dünyanın genelinde sıkıntı yaşanmayan konudur. önemli olan düşünceler ifade edildikten sonra karşı taraftan gelen cevaptır.
    #98300 dadada | 9 yıl önce